7.09.2012, 11:35
“На нас чекає яскравий і насичений сезон”
 “На нас чекає яскравий і насичений сезон”
Головний режисер Національної Опери України Анатолій Солов'яненко:
"На нас чекає яскравий і насичений сезон!"

 
Вже у неділю, 9-го вересня, Національтна Опера України відкриє сезон «Ярославом Мудрим» Георгія Майбороди. "Це безсумнівно наймасштабніший твір українського оперного репертуару,- каже Анатолій  Солов'яненко, - головні партії виконають найкращі солісти театру.
25 вересня наш театр приєднається до низки всеукраїнських заходів, присвячених 80-річчю від дня народження Героя України, народного артиста України Анатолія Борисовича Солов'яненка. Це буде Гала-концерт за участю українських оперних зірок, чекаємо й на виступ Олега Кулька, народного артиста Росії, соліста Большого театру. Пам'яті видатного співака будуть присвячені не тільки концерти, а й фотовиставка у бельтажі театру. А у Гала-концерті, що відбудеться на київській сцені, на великому екрані покажемо рідкісні відреставровані архівні кадри з його виступів.
І ще дві яскраві, на мою думку, події, якими житиме Національна Опера: два масштабні фестивалі «Українські оперні зірки в світі» і «Серж Лифар де ля Данс», за участю українських зірок сцени, які починали свій шлях у нас, а нині здобули світове визнання на, відповідно, оперній та балетній сценах. Перемовини наразі тривають, тому поки що не буду розповідати подробиць.
У лютому – одразу два цікавих ювілеї: українського композитора та співака Семена Гулака-Артемовського та легендарного українського диригента Стефана Турчака. Відомо, що широку популярність Гулаку-Артемовському, як композиторові, принесла опера «Запорожець за Дунаєм», однак ми вирішили зупинитися на іншій його співочої іпостасі. Його густий, багатий бас, який до появи Федора Шаляпіна, вважався кращим басом того часу, дозволив йому стати солістом російської імператорської опери в Петербурзі і Большого театру у Москві. Тож, у ювілей Гулака-Артемовського, на його честь співатимуть провідні баси Національної Опери України. На вечорі, присвяченому Стефану Турчаку, звучатимуть фрагменти творів, які були знаковими у долі видатного диригента й мали величезний вплив на розвиток вітчизняного музичного мистецтва.
Іван Пономаренко, Тарас Штонда, Тетяна Анісімова – творчі ювілеї цих неперевершених солістів Національної Опери також, беззаперечно, прикрасять сезон. Продовжуватимемо і традицію вечорів романсу.
До кінця листопада плануємо випустити нову постановку балету «Баядерка». Над балетом зараз працюють наша балетна трупа під керівництвом видатної балерини і хореографа Наталії Макарової.
Іще один пункт з багатого списку - фестиваль балетних вистав у постановці Анатолія Шекери. Плануємо і подарунок дітям – оперу М. Римського – Корсакова «Казка про Царя Салтана» й, можливо, ще одну балетну прем'єру.
На останок додам, що у грудні на шанувальників класики чекатиме 9 симфонія Л.В. Бетховена у виконанні солістів, хору та симфонічного оркестру Національної опери. Її ж планують показати і на гастролях театру в Японії.
Тож, на нас чекає яскравий і насичений сезон!"