19.09.2012, 16:57
Різдво прийде у вересні
Різдво прийде у вересні

Різдво прийде у вересні

До 70-річчя від дня народження Євгена Станковича: 
балет-фантазія Ніч перед Різдвом

У суботу, 22 вересня, на сцені Національної Опери – Ніч перед Різдвом Євгена Станковича. Цього року композитор відзначає свій сімдесятирічний ювілей, однак вже давно Станковича по праву вважають однією з центральних фігур у сучасній українській музиці. Адже, плідно працюючи з 1966 року, маестро написав 6 симфоній, 9 камерних симфоній, оперу “Коли цвіте папороть”, 5 балетів, велику кількість ораторіальних, камерно-вокальних та інструментальних робот, а також музику для 6 спектаклів та більш ніж 100 фільмів.

Жанр Ночі перед Різдвом сам автор визначив, як балет - пастиччіо (паштет). Музикознавці вважають, що такий жанровий різновид дозволив полістилістично об'єднати як в музиці, так і в хореографії різні художні шари - від відвертого гротеску, пародії - до тонкої натхненної лірики.
Виставу, прем'єра якої відбулася у Національній Опері України у 1993-му, обновили у 2008-му році. Критики підкреслювали більший акцент на фантазійно-іронічні елементи, найновіші знахідки балетного танцю і високі технічні можливості нового покоління танцівників.
22-го вересня, у балеті-фантазії Ніч перед Різдвом танцюватиме зірковий склад балетної трупи театру. І Місяць зникне і знову повернеться на небо, Оксана отримає омріяні цареві черевички, і Різдво прийде вже у вересні...

Ярослава Барінова