24.09.2015, 17:20
«Снігова королева» - казка для дітей та дорослих.
«Снігова королева» - казка для дітей та дорослих.
У Національній опері України готують прем′єру балету за мотивами однієї з найвідоміших казок Г. С. Андерсена – «Снігової королеви». Так само, як дитячі твори геніального датчанина приваблюють дорослих, так і хореографічну історію тут намагаються «написати» для усіх поколінь глядачів.
«Задуму поставити суто дитячу виставу не було. Скоріше, ми вирішили «зіграти» на таємному бажанні дорослих опинитися у казці, та й у театру значно ширша аудиторія»,- розповідає Аніко Рехвіашвілі.
Музика, на яку ставиться балет, за словами Рехвіашвілі, «сама його народжує»: «90%- це Петро Чайковський. Делікатні вкраплення Антона Рубінштейна та Анатолія Лядова. Це і п′єси, і крупні симфонічні форми. Ми не запозичуємо фрагментів з інших балетів Чайковського. Єдинє, чим ми дозволили собі скористатися, це антракт із «Сплячої красуні», котрий у нас в театрі не виконується».
Над постановкою «Снігової королеви» працюють диригент Олексій Баклан, художник Наталя Кучеря, лібрето створювалося у творчому тандемі Олексія Баклана та Аніко Рехвіашвілі, яка є хореографом-постановником балету.
Серед виконавців у першу чергу звучать імена Тетяни Льозової, Олесі Шайтанової та Юлії Москаленко. «Це наші Герди, - пояснює Аніко Рехвіашвілі, - звичайно не можна не згадати про Тетяну Голякову та Наталю Лазебнікову. Партію Кая репетирують Ярослав Ткачук і Микита Сухоруков. Серед претендентів на цю ж партію і Тимофій Биковець, Максим Камишев та зовсім молодий Костянтин Яківець. Щодо повного ансамблю артистів, із особливим задоволенням зазначу, що саме молоді ми доручаємо основні масові сцени. У деяких з них будуть танцювати артисти, що були зараховані до трупи театру нещодавно: у минулому та цьому сезонах. Їхня «пам′ять дитинства» ще настільки сильна, що виконання має абсолютно природній характер. Саме це нам і потрібно» - каже Аніко Рехвіашвілі.
Прем′ єру балету мають показати взимку. Планується, що «Снігова королева» прикрашатиме репертуар театру вже у січні.
 
Записала Ярослава Барінова