3.01.2013, 13:28
"Травіата" Дж.Верді
"Травіата" Дж.Верді
Знаменитий оперний та естрадний співак, народний артист України та СРСР, нагороджений орденом Дружби народів, орденом Ярослава Мудрого 5-го ступеня та багатьма іншими відзнаками України та інших держав, лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка та Державної премії Грузії імені Захарія Паліашвілі. Професор, громадський, культурний діяч, викладач, письменник, україно- і музикознавець. Усе це - про Анатолія Мокренка.
"Я довго шукав себе у житті" - зізнався він в одному зі своїх інтерв ю.
"Серед видатних постатей на ниві української культури другої половини XX – початку XXI ст. одне з першорядних місць належить Анатолію Юрійовичу Мокренку. Вірний син свого народу, син української землі, він віддає серце і розум справі, яку безмежно любить. І як співак, і як діяч культури, і як цільна особистість – це людина високого мислення і щедрої душі" - ось лише одна з оцінок його життєвих пошуків.
У 1968 році вони привели його на оперну сцену. Чого вартий тільки той факт, що перед тим, як отримати музичну освіту і стати солістом Київського державного академічного театру опери і балету, він закінчив політехнічний інститут і сім років працював в експедиціях гірничим інженером-геологом!
Чого вартий ще один поворот долі: саме Анатолій Мокренко очолював театр у скрутні 90-ті. В 1991-1999 рр. він був генеральним директором-художнім керівником Національної опери України.
В репертуарі Анатолія Мокренка велика кількість творів українських композиторів та народні пісні, понад 40 провідних партій для баритона вітчизняної та зарубіжної оперної класики.
У п’ятницю, 25 січня на його честь прозвучить "Травіата" Дж. Верді.
 

При повному або частковому використанні матеріалів посилання на сайт opera.com.ua обов’язкове.