10.12.2023, 19:51
Відійшла у вічність легендарна українська балерина Тетяна Таякіна
Відійшла у вічність легендарна українська балерина Тетяна Таякіна

З глибоким сумом сповіщаємо, що 9 грудня 2023 на 73 році життя відійшла у вічність легендарна українська балерина, педагог, народна артистка України, лауреат Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка, премії Анни Павлової Паризької академії танцю Тетяна Таякіна.

До болю важко усвідомлювати, що українське хореографічне мистецтво втратило яскраву творчу особистість, балерину, з ім’ям якої пов’язані яскраві сторінки національної хореографічної школи.

Тетяна Таякіна належала до плеяди блискучих виконавців класичних партій, серед яких особливої неповторності набули у її виконанні образи Мавки, Сванільди, Жізелі, Кітрі, Нікії, Раймонди, Сильфіди, Джульєтти, Фрігії, Одетти-Оділії,  Аврори, Ширін... Бездоганна академічна відточеність танцю, внутрішня поезія і ліричність надавали її героїням особливої романтичної піднесеності, проникливості й неповторності.

З її ім’ям пов’язана низка зарубіжних гастролей, де вона, як виконавиця головних партій, з мистецькою довершеністю репрезентувала досягнення українського балету. Особливо у дуеті з Валерієм Ковтуном. Дует Таякіна-Ковтун став не просто зірковим, а взірцевим для багатьох виконавців-сучасників і наступних поколінь артистів, а також своєрідною візитівкою київського і українського балету. Вони мали внутрішню спорідненість, яка сприяла їм у створенні неповторного світу героїв, у якому особливе місце займає поетика почуттів. Вони зачаровували, насамперед, умінням невимушено і легко передавати величну красу, щирість і ніжність, піднесеність і внутрішню чистоту.

Тетяна Таякіна була солісткою балету з 1969 по 1989 рік, залишила сцену в 38 років. Тетяну Олексіївну знають не лише як неперевершену артистку балету, майстерність якої захоплювала вітчизняну та зарубіжну аудиторію, але і як  педагога. Близько двадцяти років вона керувалао Київським державним хореографічним  училищем, за цей час було підготовлено не одне покоління талановитих артистів  балету, які стали окрасою вітчизняного та світового  балету.

Колеги по сцені і глядачі любили її за мистецьку самовідданість, великий талант і творче натхнення. Творчий доробок Тетяни Таякіної залишився в історії українського балету, а в наших серцях – сум і біль.

Вічна світла пам’ять видатній балерині.

Прощання з Тетяною Таякіною відбудеться цієї суботи, 16 грудня, об 11.00. у фойє Національної опери України.