5.09.2016, 14:11
149-й - сезон прем'єр і творчих експериментів
149-й - сезон прем'єр і творчих експериментів
3 вересня Національна опера України відкрила новий 149-й сезон. На глядачів чекають кілька гучних прем'єр, запрошені зірки, твори сучасної академічної музики та освітні цикли.
Розповідають головний режисер і художній керівник балету Національної опери України Анатолій Солов'яненко та Аніко Рехвіашвілі:
"Уже в жовтні Національна опера України запросить поціновувачів вокального мистецтва на прем'єри одноактних опер «Служниця-пані» Дж. Б. Перголезі та «Джанні Скіккі» Дж. Пуччіні – розповідає Анатолій Соловяненко – У вистав різні постановники: перша стане дебютом у жанрі опери для відомого театрального режисера Тамари Трунової, а єдину комічну оперу Пуччіні поставить головний режисер Одеського оперного Оксана Тараненко.
 
У листопаді у виконанні солістів оперної трупи, хору та оркестру прозвучить Реквієм В.-А. Моцарта (диригент ─ Микола Дядюра, хормейстер ─ Богдан Пліш). Його перше виконання відбудеться у День пам’яті  жертв голодоморів.
 
У грудні балетна трупа представить виставу «Ночі в садах Іспанії», яка міститиме в собі два одноактні балети на музику знаменитого іспанського композитора М. де Фалья «Треуголка» (робоч. назва ─ прим.ред.) та, власне, "Ночі у садах Іспанії" (постановник ─ Аніко Рехвіашвілі). "На відміну від "Треуголки", яка вже ставилась, музика "Ночей..." була створена композитором як сюїта для фортепіано з оркестром і ніколи раніше не ставала предметом для творчих експериментів хореографів. Тож ми будемо першими. ─ пояснює Аніко Рехвіашвілі ─ Вистави створюватимуться за підтримки Посольства Іспанії в Україні, над костюмами працюватиме відома іспанська театральна художниця Габріела Салаверрі."
До того ж, протягом місяця у фойє театру працюватиме всесвітньо відома виставка бренду Lladró «Фарфор на пуантах».
 
У лютому на глядачів очікує  прем'єра камерної опери «Моцарт і Сальєрі» М. Римського-Корсакова, а навесні ─ опера «Флорія Тоска» Дж. Пуччіні (режисер-постановник ─ Антолій Солов'яненко). Є попередня домовленість про участь в прем'єрних виставах Людмили Монастирської. Проект буде здійснюватися за традиційної підтримки італійських партнерів театру.
 
Цього сезону Національна опера України продовжуватиме активно запрошувати до участі у виставах наших співвітчизників, які здобули визнання на кращих сценах світу, а також запропонує цікаві проекти поціновувачам сучасної академічної музики: співпрацюватиме з мистецькою агенцією "Ухо" і освітньою організацією "Культурний Проект".
"Ухо" здійснило понад 80 заходів у сфері нової музики. Але її сучасність - академічна, це музичний матеріал високого ґатунку. ─ розповідає Анатолій Солов'яненко ─ Спільно з Агенцією Національна опера презентує три сучасні опери: дві від італійських майстрів та одну від українського композитора. У грудні запланований показ "Limbus-Limbo" С. Джервазоні, на початку березня ─ прем'єра кантати М. Коломійця "Шлях знедолених", у червні хочемо показати нову оперу К. Е. Челлі, яка створюється спеціально під замовлення Агенції. 
 
І ще одна організація, з якою ми перебували у паралельних царинах ─ "Культурний проект". Цього року плануємо поглибити і розширити нашу співпрацю. Слухачі освітнього курсу в "Культурному Проекті" відтепер матимуть можливість не тільки поспілкуватися з творцями вистав і відвідати театр, а й побувати за лаштунками, на репетиціях, у виробничих цехах."
 
Наприкінці сезону Національна опера України планує показати ще одну прем'єру ─ комедійний балет за мотивами однойменної п'єси Михайла Старицького "За двома зайцями". Музику до нього вже написав володар п'яти «Київських пекторалей» Юрій Шевченко, а ставитиме цю надзвичайно популярну (і тому надзвичайно складну) історію балетмейстер-постановник Віктор Литвинов.