29.01.2013, 14:21
"Баядерка" Людвіга Мінкуса
"Баядерка" Людвіга Мінкуса
В Національній Опері України готують до показу оновлену Баядерку. Репетиції у розпалі. З балетною трупою особисто працює легендарна балерина, балетмейстер і продюсер - Наталія Макарова. Саме у її редакції буде поставлена Баядерка на київській сцені. Тож, Національна Опера України долучиться до числа найвідоміших театрів світу й, більше того, стане першим театром у пострадянському просторі, чий репертуар прикрасить балет в редакції світової знаменитості.
Нам невимовно пощастило, що за оновлення взялася така яскрава особистість, фахівець настільки високого рівня, як Наталія Макарова, - каже керівник балетної трупи театру Денис Матвієнко, - Для артистів це унікальна можливість багато чому навчитися і надихнутися тим, що з ними працює жива легенда. Коли Баядерку називають дорогим балетним проектом, я повністю погоджуюсь. Варто тільки подивитися на поєднання зірок, які над ним працюють!
Мас-медіа вже називають Баядерку чи не найдорожчою постановкою за всю історію Національної опери України.
"Це безумовно коштовна постановка. – пояснює генеральний директор театру Петро Чуприна, - Баядерка в репертуарі театру вже давно і потребувала оновлення. Ми змінили не тільки сценографію, декорації, костюми, а й редакцію. Це стовідсоткова прем'єра вистави.
Прем'єра "Баядерки" відбудеться 14 та 15 лютого. Диригент-постановник вистави – народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Микола Дядюра, балетмейстер-постановник – Наталія Макарова (США), сценографія народного художника Росії, лауреата Державних премій Молдови та Білорусі В’ячеслава Окунєва (Росія), художник костюмів – Лариса Івушкіна (Росія), диригенти – народні артисти України Олексій Баклан та Аллін Власенко, педагоги-репетитори – Любинка Добриєвич (Хорватія) та Ольга Єврейноф (Бельгія), народні артисти України Тетяна Білецька, Алла Лагода, Раїса Хилько, Сергій Бондур, Микола Прядченко, а також народна артистка України, лауреат Державної премії СРСР Людмила Сморгачова та заслужений артист України Микола Міхєєв.
Хто саме танцюватиме у прем'єрних виставах – наразі вирішується. Очікується, що у партії Солора, воїна, глядач побачить самого керівника балетної трупи Національної Опери України, заслуженого артиста України Дениса Матвієнка.

Ярослава Барінова

 

На фото - Наталія Макарова
Автор фото Наталья Погудіна

При повному або частковому використанні матеріалів посилання на сайт opera.com.ua обов’язкове.