3.09.2019, 16:41
Богема, Ундіна, дебюти і гастролі
Богема, Ундіна, дебюти і гастролі.
"152-й сезон Національної опери України буде традиційно багатим на цікаві оперні заходи, - розповів редакції сайту головний режисер Національної опери України Анатолій Солов'яненко. - У першу чергу мова йде про постановку опери "Богема" Дж Пуччіні, котру ми покажемо вже у листопаді. Ставитиме "Богему" італійський режисер Італо Нунціата, добре відомий нашим глядачам за низкою спектаклів, створених у співпраці з Італійським інститутом культури в Україні - "Макбет", "Манон Лєско", "Попелюшка" тощо.
Постановка обіцяє бути доволі інноваційною, оскільки сценографія створюється за допомогою трьох найсучасніших відео-проекторів, які ми частково вже використовували у прем'єрі минулого сезону  - "Севільському цирульнику".  
Диригент-постановник "Богеми" - Микола Дядюра,  художник-постановник і автор костюмів - Марія Левитська, хормейстер-постановник - Богдан Пліш.
Вже з 25-го вересня стартуватимуть музичні репетиції, 15-го жовтня до України приїде режисер і розпочне роботу із солістами.
 
Звичайно, не залишиться поза нашою увагою 180-річчя від дня народження Петра Ілліча Чайковського у травні 2020 року. Ми запланували досить цікавий проект: масштабний Гала-концерт, у другому відділі якого виконуватиметься "Ундіна". Ця опера вціліла лише фрагментарно, оскільки більшу її частину Петро Ілліч знищив власноруч. У світі цей твір до 2014 року не виконувався взагалі. У Києві він вперше прозвучить на сцені Національної опери України у концертному виконанні.  Краса мелодій "Ундіни" здивує і меломанів, і професійних музикантів, оскільки віднині вони будуть знати першоджерело добре знайомих хітів Чайковського.
  
Обов'язково продовжимо практику запрошення українських солістів, які працюють за межами нашої країни.  До кінця вересня плануємо сформувати гостьовий графік.
 
Продовжуємо велику повсякденну роботу по оновленню складів виконавців у виставах поточного репертуару. Можу вже анонсувати найближчі виходи Ірини Петрової у партії Анджеліни у "Попелюшці" Дж. Россіні, Сергія Ковніра - у Мефістофелі у "Фаусті" Ш. Гуно, Оксани Крамарєвої - у "Чіо-Чіо-сан".
 
На нас чекають і гастролі. Разом з хором театру наші солісти візьмуть участь у оперному фестивалі у м. Бидгощі (Польща) у жовтні, де виконуватимуть Реквіем Дж. Верді,  у грудні "Севільський цирульник" поїде на Різдвяний оперний фестиваль до Мінську, передноворічні дні деякі наші провідні співаки проведуть у Японії, де виконуватиметься  9-та симфонія Л.В. Бетховена, а у березні заплановані гастролі оперної трупи у Дубай - опері. Глядачам одного з найсучасніших театрів світу  ми покажемо вердіївську "Травіату".  
 
 
Записала Ярослава Барінова
На фото Ксенії Панченко - Анатолій Солов'яненко.