16.03.2021, 8:07
До 80-річчя від дня народження і 60-річчя творчої діяльності видатного українського диригента і педагога, народного артиста України Володимира Кожухаря
До 80-річчя від дня народження і 60-річчя творчої діяльності видатного українського диригента і педагога, народного артиста України Володимира Кожухаря
 
Це ім’я небайдуже кожному, хто любить музичне мистецтво, насамперед, оперу, балет і симфонічну музику. Володимир Кожухар – один з небагатьох українських диригентів, якого знають на усьому культурному просторі Європи, а також в Америці, Японії, Бразилії, Аргентині, Канаді, де він неодноразово виступав як диригент оперних і балетних вистав, симфонічних програм, репрезентуючи не тільки свій талант, але й українську музичну культуру, яка, дякуючи його гастрольній діяльності, найактивніше інтегрувалася у світовий мистецький процес. За словами самого Маестро, «Мабуть, немає в світі країни, що має симфонічний оркестр, де б я не стояв за диригентським пультом».
 
У 1960 році кияни познайомилися з молодим диригентом Володимиром Кожухарем, ще студентом класу М. Канерштейна Київської консерваторії, коли він встав за пульт Державного симфонічного оркестру України, який згодом очолить – у 26 років! У його програмах тоді виступали славетні музиканти – Д. Ойстрах, Г. Кремер, С. Ріхтер, С. Нейгауз, М. Ростропович, Е. Гілельс, Я. Флієр, Л. Оборін, О. Криса. Потім були 4 роки роботи у Державному академічному театрі опери та балету УРСР ім. Т. Г. Шевченка (197З–77), де він здійснив постановки опер «Манон», «Князь Iгор», «Фауст». Слава про Кожухаря долітала і з Московського академічного музичного театру ім. К.С. Станіславського та В. І. Немировича-Данченка, де за 11 років роботи головним диригентом (1977–1988) він поставив опери й балети композиторів найрізноманітніших стилістичних почерків і епох.
 
З 1989 року Володимир Кожухар – головний диригент Державного академічного театру опери та балету УРСР ім. Т. Г. Шевченка. Коли Маестро вперше прийшов на репетицію, оркестр зустрів його оплесками!
Наступні 23 роки можна сміливо називати добою Кожухаря в нашому театрі! Близько сорока оперно-балетних постановок, безліч симфонічних, вокально-симфонічних і камерно-інструментальних програм, резонансні гастролі, участь у престижних фестивалях…
 
«Він досяг визнання в усьому світі: виступав з багатьма оркестрами з різних країн, брав участь у різних міжнародних проєктах, його красномовний, виразний, сповнений музики жест розуміють музиканти будь-якої країни і з першим же помахом його диригентської палички йдуть за ним».
Євген Станкович, композитор
 
«Володимир Кожухар недарма вважається одним із видатних інтерпретаторів оперно-балетної і симфонічної музики. Його глибоке відчуття суті, форми і стилю твору органічно передається кожному артисту. Під рукою цього диригента кілька десятків музикантів зі своїми вподобаннями, різним сценічним досвідом (від нещодавніх випускників консерваторії до лауреатів і заслужених артистів) перетворюються на колектив однодумців, який доносить до публіки довершене трактування кожної партитури, ретельно зрепетируване, глибоко продумане і пропущене крізь дрібне сито високого професіоналізму, віртуозності і драматичної виразності».
Петро Чуприна, генеральний директор, художній керівник Національної опери України
 
 
Донині Кожухар продовжує свою творчу діяльність як диригент, але не менш важливою є його педагогічна діяльність, яку  він розпочав ще 1978 у Московському музично-педагогічному інституті ім. Гнєсіних, де викладав до 1988 р. Від 1993 р. В. Кожухар, професор Національної музичної академії  ім. П. Чайковського, передає свій безцінний досвід і знання наступним поколінням диригентів.
 
 
 
Нагадуємо, театр присвячує Маестро одну з недавніх прем’єр і, одночасно, одну з останніх, поставлених ним у якості диригента-постановника, вистав — балет "За двома зайцями" Ю. Шевченка.
Виставу покажуть 18 березня.
Ми матимемо можливість "викупати" Володимира Марковича в оваціях, адже саме він стоятиме цього вечора за диригентським пультом.