30.07.2015, 16:56
Інформація про діяльність ДП «Національна опера України» за І півріччя 2015 р.
Інформація про діяльність ДП «Національна опера України» за І півріччя 2015 р.
 
Протягом звітного періоду поточний репертуар театру збалансовано відображав українську національну, світову оперно-балетну класику та твори сучасних композиторів.
28 лютого відбулася запланована до показу прем’єра опери «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського у новій сценічній та музичній редакціях: М. Скорик (музична редакція, нове оркестрування), А. Солов’яненко (сценічна редакція та режисура). М. Скорик написав нову увертюру до опери, яка у стислій формі передала музичну стилістику твору С. Гулака-Артемовського. Художнє оформлення вистави здійснила головний художник театру Марія Левитська. Творче опрацювання видатного оперного твору дозволило зробити виставу не просто динамічнішою, але й глибше розкрити зміст та музичну драматургію, наповнити дію відчуттям історичної епохи.
Головний диригент театру Микола Дядюра провів прем’єрну виставу, в якій головні партії виконали С. Магера (Карась), М. Березовська (Одарка), Т. Ганіна (Оксана), Д. Кузьмін (Андрій), О. Бойко (Султан). В художньому синтезі вокалу й артистичної гри виявив себе й хор театру (хормейстер-постановник О. Тарасенко).
На прем’єрній виставі опери «Запорожець за Дунаєм» були присутніми представники Уряду, депутати Верховної Ради України, керівники творчих спілок та асоціацій, представники мас-медіа, музичні критики, журналісти-мистецтвознавці.
В період січневих шкільних канікул відбулась низка оперних і балетних вистав та концертних програм для дітей та юнацтва, куди ввійшли не тільки класичні «Лускунчик», «Білосніжка та семеро гномів», «Чіполліно», які завжди користуються великою прихильністю глядачів різного віку, а й нова інтерпретація опери національного репертуару «Наталка Полтавка» М. Лисенка, опера «Казка про царя Салтана» та Різдвяний концерт. Збільшилася кількість вистав колективного відвідування, яке здійснили школи Києва та околиць, зокрема Білої Церкви, Василькова, Ірпеня тощо.
На виконання доручення Віце-прем’єр-міністра – Міністра культури України В. А. Кириленка в рамках днів вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні 21 лютого ц.р. на сцені театру відбувся показ моноспектаклю «Готель Європа» (автор та виконавець – відомий французький філософ і письменник Бернар-Анрі Леві).
Репертуар звітного періоду включив твори оперних та балетних вистав композиторів-класиків, насамперед українських. За цей час репертуар включав опери «Наталка Полтавка» М. Лисенка, «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського, балети «Каприси долі» Н. Паганіні-М. Скорика, «Лілея» К. Данькевича, а також у виконанні учнів та студентів Української академії танцю імені С.Лифаря «Український диптих» на музику К. Данькевича, В. Косенка.
Театр продовжує розширювати свій репертуар за рахунок театралізованих постановок. Театралізована постановка «О Моцарт, Моцарт!»,  в якій прозвучали арії і фрагменти з малознаних у Києві творів геніального композитора, відбулась на сцені 18 січня та 24 квітня ц.р.
Театралізована постановка «Гала- Россіні» відбулась 16 травня 2015 року. Проект, здійснений спільно з Італійським інститутом культури у Києві за участю провідних італійських та українських митців, став однією з центральних подій в музичному житті столиці.
У березні балетна трупа здійснила показ трьох балетних сюїт з відомих класичних опер – «Фауст» Ш. Гуно («Вальпургієва ніч»), « Джоконда» А. Понкіеллі («Танець годин»), які здійснив хореограф В. Яременко, а також новою постановкою одноактного балету «Дафніс і Хлоя» М. Равеля (постановка А. Рехвіашвілі). Творча імпреза колективу була прихильно сприйнята глядачами.
До ювілею видатного українського співака та режисера, Героя України, народного артиста України, народного артиста СРСР, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, лауреата державних премій Дмитра Гнатюка відбувся показ вистав «Севільський цирульник», «Кармен», «Аїда» та присвячена цій події велика документальна фотовиставка.
У травні значною мистецькою подією став черговий Фестиваль балетних вистав, приурочений до 80-річчя від дня народження видатного українського хореографа, народного артиста України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Анатолія Шекери (1935 -2000). Були показані кращі вистави із славетного доробку видатного хореографа: «Лебедине озеро», «Ромео і Джульєтта», «Спартак», «Болеро».