13.04.2022, 12:45
"Культурний десант" у Італії. Артисти Національної опери України беруть участь у низці благодійних концертів
"Культурний десант" у Італії. Артисти Національної опери України беруть участь у низці благодійних концертів

Сила духу, безмежна любов до Батьківщини, віра у перемогу.

Меседжи незламності і яскравої самоідентичності зараз проголошує українське мистецтво на європейських сценах.

Цими днями Національну оперу України захоплено вітають глядачі країни величної історичної, архітектурної та культурної спадщини. У Італії «висадився» наш «культурний десант»: артисти хору, балету та оркестру.

7 квітня з величезним успіхом відбувся концерт у Teatro Arcimboldi в Мілані за участю майстрів  балетної сцени нашого театру.

Наступного дня українському мистецтву аплодував Рим.

«Концерт заради України. Мир», організатором якого виступив Римський оперний театр, зібрав у залі Конгрес-центру  «La Nuvola» ( нагадаємо, саме тут у жовтні 2021-го відбувся Саміт лідерів «Великої Двадцятки» G-20) близько тисячі глядачів, серед яких були представники Уряду і Парламенту Італії, міністр культури Даріо Франческіні, мер м. Рим Роберто Гуальтієрі, інші високопосадовці, відомі представники громадськості і діячі культури.

У програмі концерту, зокрема, звучала "Тиха музика" для струнного оркестру Валентина Сильвестрова.

Концерт транслювався телерадіокомпанією RAI. Зібрані кошти передадуть на допомогу Україні.

 

Наразі артисти балету, оркестру та хору Національної опери України готуються до участі у концертах цьогорічної програми славетного Міжнародного музичного фестивалю «Шляхи дружби» (Равенна, Італія), художнім керівником якого є всесвітньо відомий маестро Рікардо Муті.

Зворушливу зустріч наших артистів за участю синьйори Муті, мера, керівництва міста та Равенського фестивалю, які безпосередньо ініціювали запрошення на адресу театру, можна прямо зараз подивитися на You Tube каналі La cronaca di Ravennaу та у сторіс соцмереж театру.

Попереду, на запрошення італійської сторони, проведення низки благодійних концертів як в Італії (Болонья, Модена, Верона, Форлі, Турін, Трієст), так і в інших країнах Європи, (Франція, Швейцарія, Нідерланди, Німеччина, Іспанія) та інші проєкти.

Зокрема, наших артистів балету запрошено до співпраці з Гамбурзьким балетом під керівництвом Джона Ноймаєра. Планується постановка хореографічної композиції «Маленький реквієм» для концерту For the air that we breathe на підтримку України (у головних партіях  - хореограф проєкту Анна Лаудере та соліст Гамбурзького балету, дніпрянин Олександр Труш).

 

А наші перші репортажі з Равенни зняті під час вранішньої служби за участю наших артистів  у Кафедральному соборі міста, де віряни виголосили молитву за Україну (відео у сторіс) та з прямого включення з Театру Аліг'єрі для популярної недільної телепередачі “Mezz’ora in +” (на каналі RAI-3), де прозвучали  Гімн нашої держави та знаменита хорова сцена"Va, pensiero" з опери "Набукко" Дж. Верді.
Диригент - Богдан Пліш.
 
Українська музика, наші артисти та музиканти сьогодні - потужний голос Батьківщини, який чутно у всьому світі.
Захищаємо та поширюємо українську культуру, виборюючи мир для всієї Європи.
Слава Україні!