2.11.2013, 11:51
"Лісова пісня", "Наталка Полтавка" та інші
"Лісова пісня", "Наталка Полтавка" та інші
Вже сьоме літо поспіль Сааремаа – найбільший естонський острів з багатою історією і дивовижною природою, запрошує у свою столицю Курессаре на міжнародний фестиваль "Дні опери Сааремаа. Цей open-air форум, який щорічно збирає тисячі любителів опери, представляє першокласних виконавців, чудову музику і незабутні враження, вважається одним з найважливіших у балтійському регіоні.
Тільки в останні роки в рамках оперних днів свої вистави репрезентували Національна опера Естонія, театр Ванемуйне, Оперний театр Анкари (Туреччина), Музичний театр імені К. Станіславського та В. Немировича-Данченка та Московський оперний театр Гелікон (Росія), Black American Opera, Латвійська Національна опера, оперні театри Грузії та інші колективи. У 2014-му році головним гостем Оперних днів Сааремаа стане Національна опера України.
Яскравий наголос нашої програми – показ української класичної опери Наталка Полтавка М. Лисенка.
Для нас дуже важливо показати саме національне мистецтво, адже така нагода випадає нечасто. - підкреслює генеральний директор Національної опери України Петро Чуприна, – У нашому творчому візиті до Естонії ми бачимо навіть політичний аспект. Це міцна складова дружніх взаємовідносин між двома країнами.
Сааремаа – це, безумовно, бренд. Нам надзвичайно приємно, що його високу планку підтримає така відома трупа, як Національна опера України. Ще й з такою багатою та цікавою програмою! - підтверджує Сулев Канніке, Надзвичайний і Повноважний Посол Естонії в Україні.
Тож, 22 липня 2014 року на відкритті фестивалю звучатиме Реквієм В.-А. Моцарта у супроводі естонського камерного оркестру та хору. Сольні партії сопрано та мецо-сопрано виконуватимуть солісти Національної опери України.
23 липня – Дон Карлос Дж. Верді.
24 липня сцена фестивалю належатиме українській класиці – Наталці Полтавці М. Лисенка.
25 липня у програмі фестивалю великий Гала-концерт за участю українських оперних зірок та співаків з Фінляндії, Швеції, Естонії з творів
Р. Штрауса, Дж. Россіні, А. Бойто, за пультом – український та естонський диригенти.
26 липня Національна опера України покаже постановку Норми В. Белліні.
Співатимуть провідні солісти театру, серед яких Анжеліна Швачка, Вікторія Ченська, Лілія Гревцова, Тетяна Пімінова, Наталія Николаїшин, Сергій Магера, Сергій Пащук, Андрій Романенко, Геннадій Ващенко, Богдан Тарас, Дмитро Кузьмін, Юрій Аврамчук, Олександр Мілєв та інші.
Продемонструвати своє мистецтво у Естонії зможе й український балет. Травень 2014-го, Йіхвіський балетний фестиваль. На сцені найсучаснішого Йіхвіського концертного дому балетна трупа представить Раймонду О. Глазунова та, знову ж-таки, українську класику - Лісову пісню М. Скорульського.
Ми дуже радіємо з того, що зможемо представити гостям фестивалю надзвичайно поетичний балет, що увійшов до золотого фонду української музичної культури, - каже художній керівник балету Національної опери України Аніко Рехвіашвілі, – Лісову пісню станцюють молоді артисти, які безумовно складуть славу нашого балету у майбутньому.
Також у програмі фестивалю відбудеться великий гала-концерт за участю зірок українського та естонського балету, глядачі побачать і Кармен-сюїту Ж. Бізе-Р. Щедріна. Серед виконавців – видатні українські танцівники Олена Філіп’єва, Наталя Мацак, Денис Недак, Сергій Сидорський, Тетяна Льозова, Ян Ваня, Катерина Кухар, Олександр Стоянов та інші.

У п’ятницю, 1 листопада, під час прес-конференції українська і естонська сторони підписали договір про участь українського театру на двох фестивалях. Юрій Лейтен, директор концертного агентства "Eesti kontsert", що організовує щорічний фестиваль в Сааремаа, заявив: Сьогодні ми дуже щасливі, що підписуємо цей договір. І дуже раді, що наступного року нашому гостем буде саме ваш театр. Упевнений, що це буде велика культурна міжнародна подія.
 

На фото А. Семенчука - підписання договору.

Сторінка Національної опери України у facebook: http://www.facebook.com/operakiev