23.02.2023, 16:26
Непоправна і неочікувана втрата. Пішов у засвіти завідувач балетної трупи Сергій Скузь
Непоправна і неочікувана втрата. Пішов у засвіти завідувач балетної трупи Сергій Скузь
З глибоким сумом сповіщаємо, що 23 лютого 2023 р. на 61-му році раптово обірвалося життя завідувача балетної трупи, артиста балету, заслуженого працівника культури України Сергія Станіславовича Скузя.
 
Ми втратили яскраву творчу особистість, талановитого митця і керівника.
 
Закінчивши у 1980 році Київське державне хореографічне училище (клас В. Парсєгова), все своє подальше життя він присвятив нашому театру: впродовж 26 років був артистом, солістом балету, у 2006–13 – артистом мімансу, а відтоді й до останнього дня – завідувачем балетної трупи.
 
На сцені він був справжнім майстром так званих «малих» ролей. Діапазон акторських можливостей дозволяв йому створювати незабутні образи, легко перевтілюватися у величних королів і простуватих трактирників, у зухвалих вояків і немічних старців, і не лише в балетних, але й у багатьох оперних виставах.
Взірцем залишаться його непримиренний Монтеккі в «Ромео і Джульєтті», царствений Дункан в «Макбеті», щемний Дядько Лев у «Лісовій пісні».
Він вражав глядача виразною пластикою тіла, акторською майстерністю, якій був притаманний і м’який гумор, і  гротескова характерність. Саме тому так любили його потішних Чуба у «Ночі перед Різдвом», Мішо у «Марній пересторозі», Розтяпу у «Білосніжці»,  Гамаша і Лоренцо у «Дон Кіхоті».
 
Полишивши балет, Сергій Скузь не попрощався зі сценою і театром, ставши артистом мімансу, а згодом – завідувачем балетної трупи. У цій важливій для театру іпостасі він виявив найкращі організаторські якості, вдало поєднавши їх з безмежною толерантністю та  інтелігентністю.
 
Сергій Станіславович був шляхетним чоловіком, батьком і дідусем. Його ім’я назавжди збережеться в серцях тих, хто працював з ним, бачив  на сцені.
 
Світла пам’ять і Царство Небесне Вам, наш дорогий колего і друже!
 
 
*Прощання  відбудеться 25 лютого об 11.00 у фойє театру