12.06.2013, 8:50
"Ніч перед Різдвом" Є. Станковича
"Ніч перед Різдвом" Є. Станковича

Смачний "аромат" українського фольклору, химерне переплетення давніх легенд і картин рідного побуту, іронічне, фантастичне, комічне - "гоголівське"...

23 роки тому видатний український композитор Євген Станкович звернувся до такого жанру, як балет-фантасмагорія. Партитура, характерною рисою якою стала суміш різних стильових нашарувань, довго свого хореографічного втілення не чекала. Вже через три роки, за словами балетмейстара-постановника балету Віктора Литвинова, почувши цю музику, він буквально "закохався у її симфонізм".
Прем’єра "Ночі перед Різдвом" відбулася на київській сцені два десятка років тому. Балет виявився театральним "довгожителем": у 2008-му постановку оновили. Тоді критика писала:
"Режисерська майстерність балетмейстера Віктора Литвинова втілилася в цікавих пластичних образах кожного персонажу, у контрастності народних сцен із жанровими і класичними, застосуванні стилістичних протилежностей. Все це надає балету драматургічної завершеності".
(www.viche.info)

15 червня балет святкуватиме 20річний ювілей на сцені Національної опери України. І незважаючи на літню спеку, у театрі пануватиме...
"останній день перед Різдвом минув. Зимова, ясна ніч настала. Глянули зірки. Місяць велично виплив на небо посвітити добрим людям та всьому світові, щоб усім було весело колядувати й славити Христа1. Морозило дужче, як зранку: але зате так було тихо, що рипіння морозу під чоботом чути було за півверсти. Ще ні одна юрба парубків не з'являлась під вікнами хат; тільки місяць зазирав до них крадькома, ніби викликаючи дівчат, що прибиралися та чепурилися, хутчій вибігати на рипучий сніг. Аж ось з димаря одної хати клубами посунув дим і пішов хмарою по небу, і разом з димом вилетіла відьма верхи на мітлі..."

 

"Ніч перед Різдвом". Субота, 15 червня, 19.00.
Партії та виконавці. Замовлення квитків.