14.02.2013, 11:06
Нові фарби "Баядерки"
Нові фарби "Баядерки"

14 і 15 лютого, два вечори поспіль глядацька зала Національної Опери України буквально вибухала оваціями! Однак, ледве вщухли бурхливі оплески після лютневих прем′єр Баядерки, стало відомо, що вже у березні вистава заграє новими яскравими фарбами. Окрім нових декорацій і розкішних костюмів В'ячеслава Окунєва та хореографії в редакції Наталії Макарової, на балетоманів чекає зустріч із двома зірками світового балету: Денисом Матвієнком та Ніною Ананіашвілі.
Ананіашвілі - єдина в світі, хто з дозволу зіркового хореографа, виконує її версію Баядерки по-своєму. До того ж, до України грузинська прима приїде напередодні свого 50-річного ювілею! Можливо, саме на київській сцені видатна балерина станцює партію Нікії востаннє.
У Баядерці редакції Наталії Макарової Ніна Ананіашвілі вже виступала у Нью-Йорку:

 

Наталя Макарова не тільки змогла зберегти всю класику, але й доповнити балет та зробити свою версію надзвичайно цікавою. Крім цього, вона наблизила четверту картину до того, як це було описано в книгах.

Видовищний фінал, створений Маріусом Петіпа більше ста тридцяти років тому, у якому розгнівані боги руйнують храм, ховаючи героїв під градом каміння, постановники оминали із завидною сталістю. Його відновила саме Наталія Макарова. Почавши 1974 року з постановки однієї з картин балету - Тіней у Американському театрі балету, невдовзі поставила з артистами цього колективу повну версію. Пошук автентичних хореографічних фрагментів знаменита балерина і хореограф продовжила і в постановках Баядерки на сценах Королівського шведського балету, Лондонського королівського балету, Міланського театру Ла Скала, Варшавського театру, Токіо балету тощо. Тепер до цього переліку приєдналася і Національна Опера України.
Ансамбль солістів був би неповним без ще одного зіркового імені. Партію підступної красуні, принцеси Гамзатті виконає Олена Філіп′єва.
Трагічна і невимовно красива історія кохання, ненависті, зради і жертовності – у наступному прем′єрному показі Баядерки, у вівторок, 12 березня.

Партії та виконавці

 

 

Ярослава Барінова

При повному або частковому використанні матеріалів посилання на сайт opera.com.ua обов’язкове.