25.03.2020, 11:03
Перестало битися серце відомого українського оперного співака і педагога Анатолія Мокренка
Перестало битися серце відомого українського оперного співака і педагога Анатолія Мокренка

24 березня 2020 року на 88 році життя відійшов у вічність видатний співак, педагог, громадський діяч, корифей оперної сцени, лавреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, народний артист України Анатолій Юрійович Мокренко.

Син славної Сумщини, народився голодного 1933 року, пережив лихоліття Другої світової війни, пройшов тернистий шлях до головної справи свого життя. 1956 року закінчив Київський політехнічний інститут, паралельно беручі уроки вокалу в Київській консерваторії, у яку вступив по завершенні навчання у КПІ.

Вокальну освіту і шліфовку унікального голосу отримував на вечірньому відділенні у  класі Миколи Зубарєва та  Олександра Гродзинського.

З 1963 по закінченні консерваторії і до 1968 був солістом оперної студії Київської консерваторії. А вже з 1968 назавжди пов’язав своє творче життя з Київським оперним театром.

У 1991—1999 роках він був генеральним директором і художнім керівником театру.

З 1965 викладав у Київській консерваторії, виховавши плеяду чудових співаків сучасності.

Ім’я Анатолія Мокренка стало одним з синонімів Національної опери України.  В його репертуарі понад 40 провідних партій для баритона вітчизняної та зарубіжної оперної класики, серед яких Султан («Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського), Микола, Остап («Наталка Полтавка», «Тарас Бульба» М. Лисенка), Іван («Катерина» М. Аркаса), Тугар Вовк («Золотий обруч» Б. Лятошинського),Євгеній Онєгін (однойменна опера П. Чайковського), Грязной («Царева наречена М. Римського-Корсакова»), Фігаро («Севільський цирульник» Дж. Россіні), ді Луна, Жермон («Трубадур», «Травіата» Дж. Верді), Ескамільо («Кармен» Ж. Бізе), Скарпіа («Тоска» Дж. Пуччині).

Анатолія Мокренка знала не тільки оперна авдиторія, він був серед тих, хто на високий щабель підняв українську естраду. У його репертуарі – велика кількість творів українських композиторів та народні пісні. Особливе місце в творчості співака займають пісні Олександра Білаша, найвідоміші з яких – «Два кольори», «Дзвенить у зорях небо чисте», «Віконце», «Подай крилята», «Марія», «Любисток», «Галина-Калина», «Соняшник», «Цвітуть осінні тихі небеса», «Найсвятіше на світі», «За літами».

Його неповторний голос залишився у записах на компакт-дисках: «Анатолій Мокренко виконує пісні Олександра Білаша» та «Марії»; співак багато записувався на радіо і телебаченні.

Виступав на оперних і концертних сценах США, Франції, Німеччини, Англії, Іспанії, Швеції, Канади та інших країн світу.

Знявся у телефільмі «Лючія ді Ламмермур». Брав участь у зйомках кількох кінофільмів, серед яких «Тигролови», «Чорна рада», «Поет і княжна» та інші.

Видав книги спогадів: «У серці-рідна Україна» (1994), «Знайти себе» (2008). В своєму рідному селі проводив регіональний фестиваль хорового співу серед дитячих колективів «Співаймо разом!»

Анатолій Юрійович був активним борцем за незалежність нашої держави.

Україна, її культура, зокрема оперне мистецтво втратили видатну особистість, блискучого співака, прекрасного педагога. Пам’ять про Анатолія Мокренка назавжди залишиться у серцях його шанувальників, колег, учнів.

 

Прощання відбудеться 26.03.2020 о 12-00 у Володимирському соборі. Поховання – на Звіринецькому кладовищі.