18.04.2022, 19:44
Пішла у засвіти художниця і сценограф Наталя Кучеря
Пішла у засвіти художник-модельєр Національної опери України Наталія Кучеря

З глибоким сумом сповіщаємо, що 16 квітня 2022 року на 65 році життя після тяжкої хвороби померла відома українська художниця і сценограф Наталя Кучеря.    

Театральна культура втратила чудову майстриню, яка збагатила мистецьку палітру українського музичного театру.

Наталя Кучеря народилася 28 жовтня 1957 р. у  Києві. 
У 1983-му закінчила Київський художній інститут, клас Данила Лідера. 
Від 1982-го – художник костюмів, художник-постановник Національної опери України.

Юна художниця розпочинала творчу діяльність під керівництвом народного художника України Федора Нірода. З ним вона працювала над костюмами до опери М. Вериківського «Наймичка» і створювала ескізи костюмів до опер «Милана» Г. Майбороди, «Прапороносці» О. Білаша, «Війна і мир» С. Прокоф’єва, а також працювала над поновленням вистави «Трубадур» Дж. Верді. 

Протягом своєї плідної роботи в театрі Наталя Кучеря створила ескізи костюмів до багатьох оперних та балетних вистав поточного репертуару, зокрема, «Манон Лєско», «Богема» Дж. Пуччіні,  «Ярослав Мудрий» Г. Майбороди, «Снігова королева» на збірну музику, вбрання військових до «Балу-маскараду» Дж. Верді, здійснила оновлення костюмів до вистав «Тарас Бульба» М. Лисенка, «Лісова пісня» М. Скорульського, «Сільська честь» П. Масканьї, «Наталка Полтавка» М. Лисенка, була художником-постановником  балету «Дама з камеліями» на збірну музику.

Велику увагу мисткиня приділяла роботі над виставами, які призначені дитячій глядацькій аудиторії: на сцені Національної опери України нею здійснено сценографію й костюми до балетної вистави сучасного українського композитора Ю. Шевченка «Буратіно та чарівна скрипка», а на сцені Київського муніципального академічного театру опери та балету для дітей та юнацтва – до балету  Ю. Шевченка «Бармалей».

З 2000-го року Наталя Кучеря була дійсним членом Національної спілки художників України.
У 2006-му  нагороджена дипломом учасника конкурсу на здобуття премії КОНСХУ «Мистець» імені Д. Лідера в номінації мистецтво театру, кіно і телебачення. 
2017 року Наталі Олександрівні було присвоєно звання «Заслужений художник України».

Відійшла у вічність прекрасна художниця, ім’я якої назавжди збережеться в серцях колег, друзів, рідних. 

Висловлюємо глибоке співчуття рідним і близьким покійної у зв’язку із великою втратою дорогої їм людини.