8.06.2021, 11:08
Прем'єра у Національній опері України. Балет «Данте»: нове життя «Божественної комедії»
Прем'єра у Національній опері України. Балет «Данте»: нове життя «Божественної комедії»
 
25 та 27 червня 2021 року у Національній опері України відбудеться світова прем'єра українсько-італійського мистецького проєкту – двохактного балету за мотивами творів Данте Аліг’єрі «Нове життя» та «Божественна комедія».
 
У 2021 році Італія та уся світова культурна громадськість відзначає 700-річчя з дня смерті Данте Аліг'єрі, одного з найвидатніших поетів і мислителів епохи Середньовіччя, символу єдності країни та провісника нової європейської культурної цивілізації.
Тож сучасна балетна постановка Національної опери України, реалізована спільно з Посольством Італії та Італійським інститутом культури, офіційно увійшла до всесвітньої мистецької програми «Dante 700 nel mondo» («Данте 700 у світі»).
 
Над новою ініціативою працював міжнародний склад постановників: хореограф, балетмейстер та автор лібрето – випускник Київського державного хореографічного училища, а нині – художній керівник балету та головний хореограф Theatre Kiel (Німеччина) Ярослав Іваненко.
Диригент-постановник – Олексій Баклан
Сценограф – Станіслав Петровський
Відеосценографи – Давіде Брокколі та Лівіо Савіні (Італія)
Художник костюмів – Ганна Іпатьєва
 
Координатор міжнародної участі в проєкті – Нікола Франко Баллоні.
 
Головні партії у прем’єрних виставах 153-го сезону виконають:
Денис Недак, Микита Сухоруков – Данте
Тетяна Льозова, Ольга Голиця – Беатріче
Ярослав Ткачук, Віталій Нетруненко – Вергілій
 
Постановка вимагає найвищого рівня майстерності від провідних виконавців Національної опери України, а відеосценографія, створена італійськими візуальними дизайнерами, надає виставі додатковий вимір: за допомогою провідних сучасних відеотехнологій і спецефектів глядач опиняється разом із Данте та його коханою Беатріче то в чарівній атмосфері середньовічної Флоренції, то в потойбічному світі – в містичних дантових колах Пекла та Раю.
 
У постановці використані фрагменти творів Ріхарда Вагнера, Антоніна Дворжака, сучасна музика духовника православної ассірійської громади у Грузії, схіархімандрита  Серафіма (Біт-Харібі) та частини з симфоній знаменитого італійського композитора Еціо Боссо (Ezio Bosso, 1971–2020), що вперше виконуватимуться в Україні.
 
Квитки продаються онлайн:
та у касі театру, що до кінця сезону перемістилася з Володимирської - на вул. Лисенка, 5.
 
Більше інформації про прем'єру - на нашіх сторінках у  facebook  та Instagram
Шукайте за тегами  #Dante #Danteballet #Данте