1.10.2013, 8:32
Репертуарне різноманіття та щільний гастрольний графік

"Репертуарне різноманіття та щільний гастрольний графік – таким буде 146-й театральний сезон для балетної трупи Національної опери України. Безумовна основа – класичні вистави, притаманні репертуарному театру, у поєднанні з постановками сучасних хореографів, наприклад, Майстром та Маргаритою, Жар Птицею тощо, - розповідає художній керівник балету театру Аніко Рехвіашвілі, - У листопаді плануємо збагатити репертуар фокінською спадщиною – одноактними балетами Шопеніана та Видіння троянди. Цього сезону представимо дещо іншу редакцію Пахіти. Зараз спостерігається хвиля цікавості до цього балету, про що свідчать запити гастрольних антрепренерів, двоактна постановка у Гранд опера, у Большом театрі. До речі, ми з колегами спеціально їздили до Большого, аби подивитися Пахіту у постановці паризької опери. У Національній опері України Пахіта з 23 хвилин перетвориться на повноцінну одноактну виставу.
Окрім Москви, де було багато зустрічей, заплановано також багато інших візитів, аби збагатити наші творчі контакти. Перший у списку – балетний фестиваль у Донецькому театрі, куди мене люб'язно запросив його художній керівник Вадим Пісарєв.
На трупу чекає цікавий та щільний гастрольний графік. Жовтень – Шехеразада і Кармен-сюїта в Італії, пізніше там хочуть побачити і нашу Пахіту. У листопаді ми веземо до Росії п’ять вистав Спартак, Корсар, Фігаро, Чіполліно, Кармен-сюїту, Шехеразаду. У грудні в нас Греція, потім Японія, у січні Іспанія, у лютому канадські шанувальники балету насолоджуватимуться нашою Баядеркою. Маємо запрошення до Естонії на балетний фестиваль, де плануємо представити Раймонду, Лісову пісню, Кармен-сюїту та концертну програму.
Повертаючись до репертуарної теми. Вже є домовленості з балетмейстером-постановником Генрихом Майоровим, тож готуватимемо нову редакцію Білосніжки. Данина 200-річному ювілею Тараса Шевченка - поновлення Лілеї у постановці В. Ковтуна. Працюємо з музичним матеріалом та створенням лібрето Дами з камеліями. За попередніми нашими домовленостями, Борис Ейфман повинен стати до роботи над Анною Кареніною вже у січні, прем’єра має відбутися у травні.
Тривають останні приготування до грандіозного концерту, присвяченого Валентині Калиновській, легендарній балерині, яка першою отримала звання народної артистки СРСР. Нині вона працює у нашому театрі педагогом. Ми дуже радіємо з того, що цього сезону з нашими артистами працюватиме народна артистка України, лауреат премії Французької академії танцю ім. Павлової та Ніжинського Іраїда Лукашова. Нині вона живе у Хорватії. Це іще одна легенда вітчизняного балету, яка повернеться до нашого театру у якості запрошеного педагога -репетитора.
146-й сезон для балетної трупи - насичений різноманітними подіями. Поєднати таку кількість гастролей та поновлень (а це фактично будуть нові вистави) дуже складне, але цікаве завдання. Бачимо у цьому своєрідний виклик, тож працюватимемо з особливим натхненням."

Записала Ярослава Барінова