3.02.2021, 11:46
«Roots» («Коріння»). Проект нової балетної постановки Національної опери України претендує на грант однієї з найавторитетніших світових культурних платформ «Fedora»
«Roots» («Коріння»). Проект нової балетної постановки Національної опери України претендує на грант однієї з найавторитетніших світових культурних онлайн-платформ «Fedora»
«Roots» («Коріння»).
1 лютого проект нової сучасної балетної постановки Національної опери України став номінантом на грант однієї з найавторитетніших світових культурних платформ «Fedora».
На офіційному сайті платформи за адресою http://bit.ly/vote_roots  розпочалось відкрите голосування, де кожен українець може підтримати національний проект своїм голосом.
 
«Fedora» – це європейська платформа з головним офісом у Парижі (Palais Garnier), що займається розвитком та фінансуванням культурних закладів і проектів за чотирма основними напрямками – балет, опера, мистецька освіта, цифрове мистецтво.
Завдяки платформі щороку інноваційні театральні проекти мають шанс отримати фінансування, а також презентувати свою постановку глядачам в усьому світі.
 
Ініціатором та координатором українського проекту виступив прем’єр Національної опери України Олексій Тютюнник.
«Створюючи сучасні вистави, команда проекту має на меті поширювати та розвивати мистецтво танцю в Україні, оновлювати репертуар Опери, розкривати потенціал трупи та творити проекти світового рівня» - пояснює Олексій.
 
Для українського проекту це перший досвід співпраці з «Fedora», яка наразі об’єднує 95 провідних театрів опери та балету і різноманітні фестивалі у 25 країнах світу.
 
Балет «Roots» – це сучасна міжнародна постановка Національної опери України, мета якої привернути увагу глядача до глобальних проблем сьогодення – утворення нових моделей соціальної взаємодії, зміни клімату та ставлення людини до навколишнього середовища, питань соціальної рівності і гуманності.
 
«Roots» –  це насамперед основа, без якої життя на нашій планеті неможливе. Коріння пов'язує окрему людину з її минулим, а людство – зі своєю історією,  - кажуть організатори  проекту.
 
Для  вистави  команда виготовить костюми та декорації із вторинних матеріалів (зокрема, переробленої пластмаси), а використане балетне взуття перетворить на сувеніри для глядачів.  
 
Музичний супровід вистави пов’яже різні епохи і надасть нового звучання творам Генрика Гурецького (1933-2010) та Йоганна Себастьяна Баха (1685-1750).
 
Художній керівник проекту –  Олена Філіп'єва, у проекті візьмуть участь провідні солісти Національної опери України.
Постановку балету здійснить хореограф зі Швеції Ксенія Звєрєва, яка буде працювати з відомим італійським художником по світлу Джакопо Пантані та українськими художниками костюмів, декорацій та 3D візуалізації Поліною Панченко та Асею Кравчук.
 
Переможці конкурсу стануть відомі у червні 2021 року, а протягом лютого на сайті Fedora триватиме голосування.
Команда постановки «Roots» звертається до глядачів із проханням підтримати унікальний національний проект на етапі номінації (1-26 лютого).
Для цього необхідно перейти за посиланням http://bit.ly/vote_roots, пройти нескладну реєстрацію та проголосувати за «Roots».