29.10.2014, 12:22
Рояль як символ підтримки і солідарності
Рояль як символ підтримки і солідарності

26 листопада в Національній опері України відбудеться благодійний Гала-концерт Єдина Україна. Театр планує перерахування коштів на відновлення об’єктів культури, що постраждали під час воєнних дій на сході країни. А кілька днів тому наші артисти повернулися з Таллінна, де взяли участь у спільній естонсько-українській доброчинній акції. Естонська опера збирала гроші для вихованців дитячої школи образотворчих мистецтв у Слов'янську, точніше, на подарунок для них - новенький концертний рояль.
У чому схожість благодійних концертів на талліннській та київський сценах, чому естонці так прагнуть допомогти українцям та про рояль як символ підтримки і солідарності – розповідає головний диригент Національної опери України Микола Дядюра.

– Коли я прийняв запрошення від естонської сторони взяти участь у спільному естонсько-українському концерті, навіть до кінця не усвідомлював – що це за акція. Спільно, дуже швидко напрацювали програму, а розуміння суті того, що відбувається, прийшло пізніше. І стало неймовірно приємно від того, з яким завзяттям естонські колеги взялися за реалізацію доброчинних планів. Під час особистої зустрічі директор Естонської опери Айвар Мае, посміхаючись, розповідав мені, як вперше зателефонував до Слов'янської школи мистецтв і сказав: Ми хочемо подарувати дітям рояль. На це йому відповіли, що якщо це жарт, то дуже недоречний і поклали слухавку. Довелося телефонувати знову.

– Публікації в естонській пресі свідчать, що концерт пройшов на найвищому рівні. Що вразило найбільше?
– Організація і ставлення до нас. Величезний інтерес у мас-медіа, зустрічі з міністром закордонних справ та міністром культури, постійні інтерв'ю – той рівень, на якому це все було організовано. Концерт був неймовірний за атмосферою, це відчули і артисти, і глядачі у залі, які навіть плакали, коли показували уривки з лютневих подій на Майдані. Ми повернулися додому під враженням.

– Благодійний концерт у залі Естонської опери зібрав і звичайних громадян, і перших осіб країни, і бізнес-еліту держави. У чому, на Ваш погляд, причина такої міцної підтримки?
– Неодноразово чув від естонців, що вони добре пам'ятають події, що відбувалися у них в 90-х роках і тому будуть першими, хто допоможе Україні у скрутному становищі. Це маленька, але дуже сильна і горда європейська держава, народ якої добре розуміє значення слова гідність.

– Благодійний концерт відбувся, гроші зібрані. Дирекція школи мистецтв отримала ключі та сертифікат, де зазначається, що завдяки спільним зусиллям естонських та українських митців, понад 600 учнів стануть володарями прекрасного нового інструменту. У який спосіб рояль дістанеться України?
– Наскільки мені відомо, за доставку роялю відповідатиме особисто Міністр закордонних справ Естонії, а директор театру пообіцяв свою особисту присутність з першого до останнього кілометра. На початку грудня інструмент має бути в Україні.

– У листопаді в Національній опері України відбудеться благодійний концерт. Чи бачите Ви паралелі між обома акціями? Чи виступатимуть на нашому концерті естонські колеги?
Останні п’ять років Естонія багато вкладає у розвиток саме класичного мистецтва. Оснащення і фінансування їхньої Національної Опери на дуже високому рівні. Ми ж у зовсім іншому становищі. У зв’язку з параметрами фінансування і величезним навантаженням, що нині маємо, дозволити собі такий концерт – це дійсно подія для нас. Наш концерт буде дуже цікавим і насиченим, багато артистів висловили бажання виступити. Щодо естонських колег, то 26 листопада вони не братимуть участі, проте наші контакти обов’язково зберігатимемо і розвиватимемо. Зокрема, маємо дуже цікаву і масштабну ідею – обмін театрами. Тижневі гастролі з найкращими виставами. Сподіваюсь, зможемо реалізувати цей проект за 2-3 роки.

 

Інтерв'ю брала Ярослава Барінова

Джерело фото: https://www.facebook.com/Rahvusooper

Сторінка Національної опери України у facebook: http://www.facebook.com/operakiev