5.06.2018, 14:52
«Шляхи дружби. Равенна–Київ» («The Roads of Friendship. Ravenna–Kyiv»)
«Шляхи дружби. Равенна – Київ» («The Roads of Friendship. Ravenna – Kyiv»)

«Шляхи дружби». Цей міжнародний проект  увійшов в історію як приклад високого гуманізму, що долає конфронтацію і тупикові політичні рішення, несе миротворчу місію, вшановує пам’ять жертв найтрагічніших подій сучасності.

За двадцять років «Шляхи дружби», започатковані престижним Равеннським фестивалем у 1997 р., пройшли через Сараєво, Бейрут, Єрусалим, Нью-Йорк, Стамбул, Каїр, Дамаск, Найробі, Токіо, Тегеран та інші точки світу, збираючи багатотисячні аудиторії  на відкритих площах та у концертних залах.

Влітку цей маштабний проект приїде до України і буде показаний кількатисячній аудиторії глядачів у самому серці столиці. 

1 липня на Софійській площі Києва та 3 липня в італійському місті Равенна відбудуться грандіозні концерти за участю визначних митців сучасності: засновника та автора проекту, найвидатнішого  диригента сьогодення Ріккардо Муті (Riccardo Muti, Італія), всесвітньо відомого актора театру та кіно Джона Малковича (John Malkovich, США), однієї з найкращих сучасних оперних співачок Людмили Монастирської (Україна) та відомого українського баса Сергія Магери, інших солістів Національної опери України, а також спільного об’єднаного італійсько-українського симфонічного оркестру та великого зведеного хору (загалом понад 300 учасників). У концерті в Києві братимуть участь, зокрема, Молодіжний оркестр Луїджі Керубіні, створений Маестро Ріккардо Муті з найкращих молодих виконавців Італії, а від української сторони – артисти симфонічного оркестру та хору Національної опери України, Камерного хору «Кредо», випускники Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського та близько 25 молодих виконавців з Маріупольського муніципального камерного оркестру «Ренесанс» та Маріупольського коледжу мистецтв.  

В основі програми концерту – безсмертні твори Джузеппе Верді (з «Чотирьох духовних п'єс» – «Stabat Mater» для чотириголосого змішаного хору з оркестром та «Te Deum» для подвійного чотириголосого хору з оркестром; фрагменти з опери «Набукко»), а також прем'єрне виконання поеми «Портрет Лінкольна» для читця та симфонічного оркестру, написаної американським композитором Аароном Коплендом  у розпал Другої світової війни та присвяченої національному герою американського народу Аврааму Лінкольну.

4 липня в Італії відбудеться окремий концерт Національної опери України «Tribute to Valentyn Sylvestrov», присвячений творчості та за участю славетного київського композитора Валентина Сильвестрова, солістів, оркестру та хору театру.

Початок концерту на Софійській площі Києва о 21.00.