16.09.2019, 10:57
Сучасні мультимедійні проектори - Національній опері України. Грантова допомога уряду Японії в рамках Програми підтримки культурних проектів «КУСАНОНЕ»
Сучасні мультимедійні проектори - Національній опері України. Грантова допомога уряду Японії в рамках Програми підтримки культурних проектів «КУСАНОНЕ»
27 вересня 2019 року в Національній опері України перед початком опери «Фауст» відбудеться урочиста церемонія передачі театру сучасних мультимедійних проекторів ‒ грантової допомоги уряду Японії в рамках Програми підтримки культурних проектів «КУСАНОНЕ».
 
У церемонії беруть участь:
Такаші Кураі - Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні
Петро Чуприна - генеральний директор, художній керівник Національної опери України
Віра Ульянченко - голова Наглядової ради Благодійного фонду «Велика родина»
Олександр Ульянченко – президент Благодійного фонду «Велика родина»
Кодзі Терадзіма – директор компанії «Панасонік Україна»
 
«Проект модернізації обладнання постановочного освітлення Національного академічного театру опери та балету України імені Т. Г. Шевченка» - сьомий проект Уряду Японії, реалізований у рамках Програми підтримки культурних проектів «КУСАНОНЕ» в Україні, яка надається неприбутковим організаціям для збереження культурної спадщини та розвитку культури, вищої освіти чи спорту. Цей грант є частиною Офіційної Допомоги Розвитку (ODA) Уряду Японії. З початку встановлення дипломатичних відносин у 1992 році Японія надала Україні допомогу на загальну суму понад 3,1 млрд. дол. США.
 
З нагоди завершення проекту Посол Японії в Україні пан Кураі зазначає: «Національна опера України має давні творчі зв’язки з Японією завдяки гастролям, які завжди викликають великий інтерес у японської публіки. Бажаю театру та його поціновувачам нових цікавих постановок із застосуванням надсучасного проекційного обладнання, закупленого за сприяння народу Японії».  
 
Важлива роль у практичній реалізації проекту, зокрема, закупівлі та поставці обладнання, належить Благодійному фонду «Велика родина». Залучення неурядової громадської організації до проекту було умовою програми «КУСАНОНЕ». Робота здійснювалася у відповідності до умов Грантового контракту між Посольством Японії в Україні та Фондом під наглядом аудиторів. Співробітники «Великої родини» працювали на волонтерських засадах, розглядаючи свою роботу як благодійній внесок у розвиток національної культури та мистецтва.
 
Завдяки грантовій допомозі Національна опера України отримала: лазерний проектор Panasonic PT-RZ21 яскравістю 20 000 lm та лазерні проектори Panasonic PT-RZ120 яскравістю 12000 lm (2 одиниці).
Варто відзначити, що проектори цього класу дають  можливість створювати найвибагливіші візуальні видовища та використовуються в усьому світі у сучасних виставах та під час театралізованих і спортивних шоу. Так, під час минулорічного Тижня моди в Мілані, була представлена ​​інсталяція Air Inventions, яка приголомшила глядачів фантастичним видовищем, освітленим лазерними проекторами. Не менш яскравою стала вистава на прем'єрі 7-ї серії «Ігри престолів» в Концертному залі ім. Уолта Діснея в Лос-Анджелесі.
 
Однією з перших вистав в Національній опері України, де будуть використані нові проектори, стане опера «Фауст» Шарля Гуно. Саме у цій постановці, чиє літературне першоджерело — однойменна трагедія Гете, зроблено особливий акцент на візуалізації сюжету. Сценографія «Фауста» поєднує запаморочливі декорації з різними світловими ефектами, які дають можливість обіграти кожну наступну сцену по-новому, наповнивши її ще більшою містикою. Японське світлове обладнання, безумовно, додасть ще більшої видовищності класичному сюжету в сучасній інтерпретації.
 
Проектори, надані Національній опері України в рамках програми «КУСАНОНЕ», будуть активно використовуватися також в багатьох виставах театру, зокрема, у майбутніх прем’єрах.
 
Церемонія вручення каталогу обладнання відбудеться на сцені театру перед початком вистави.
 
Брифінг для журналістів відбудеться в присутності публіки з 18:30 до 18:50 у великому фойє 2 поверху.
 
 
Фото з вистави "Фауст" К. Панченко.