22.12.2021, 17:28
Світова прем'єра концерту «Музична подяка лікарям» - на офіційних сайтах ЮНЕСКО та ВООЗ
Світова прем'єра концерту «Музична подяка лікарям» - на офіційних сайтах ЮНЕСКО та ВООЗ

Світова прем'єра глобального проєкту, що відбувся у Національній опері України, за підтримки ВООЗ та ЮНЕСКО - концерт «Музична подяка лікарям»!

Для нас велика честь, що ця унікальна подія, стала надбанням людства завдяки розміщенню відеоверсії концерту на офіційних сайтах ЮНЕСКО та ВООЗ.

«Той факт, що цей мистецький проєкт відбувся за одночасної підтримки очільників ВООЗ та ЮНЕСКО, свідчить про значний потенціал української культури., - зазначив автор мистецької ініціативи «Музична подяка лікарям», Артист ЮНЕСКО в ім'я миру, диригент Національної опери України Герман Макаренко, - Нам вдалося створити непересічний творчий продукт для мільйонів глядачів по всьому світу, адже в ньому поєднані мелодії різних континентів».

Цим творчим месенджем Національна опера України імені Т. Г. Шевченка та всі учасники проєкту прагнули висловити лікарям нашу солідарність та вдячність від очільників ВООЗ та ЮНЕСКО, відчути глобальну підтримку світової спільноти.

Саме тому до музичної програми, в якій приймали участь Артисти ЮНЕСКО в імя миру та Посли доброї волі, включили твори і фольклорні композиції з усіх континентів, серед них декілька світових прем'єр.

«У програмі концерту прозвучали по два твори з кожного континенту і декілька українських композицій., - розповідає Герман Макаренко, - Зокрема, відбулись світові прем'єри гімну «Шлях надії» французького композитора П'єра Себо (текст Фаб'єн Аміах, Катерина Вовчук), на створення якого надихнула скульптура Посла доброї волі, відомої французької скульпторки Хедви Сер та твору «Вдячність» - музика та текст української авторки Катерини Вовчук, створеного спеціально для цієї події.

Також представлено принципово новий формат – колаборацію онлайну та офлайну, що відповідає викликам, пов'язаним з COVID-19. Так, в режимі реального часу турецький композитор Кудсі Ергюнер виконував інструментальну партію, яка транслювалася онлайн, водночас, у концертній залі акомпанував йому оркестр Kyiv Classic. Символічно, що музиканти одночасно виконували композицію, перебуваючи в різних країнах.

Ще одним прикладом міжкультурного діалогу стала прем'єра твору «The Heart of Africa» українського композитора Артема Рощенка, який написано з використанням музичного фольклору народів центральної Африки та пігмеїв. Завершилася програма на оптимістичній ноті – твором «Amazing Grace», який якнайкраще передає віру подолання пандемії».

Під час концерту глядачі побачили відеозвернення керівництва ВООЗ та ЮНЕСКО, Президента України.

Додамо, що проєкт «Музична подяка лікарям» є частиною глобального руху «ResiliArt», започаткованого ЮНЕСКО. Він надсилає потужний сигнал світу звернути увагу на медиків і відзначити їх важку працю і неоціненний внесок задля збереження здоров'я людства. Водночас, високі ідеї, креативні мистецькі колаборації і нові формати, використані у проєкті, спонукають появу нових мистецьких ініціатив, спрямованих на створення соціально-відповідальних глобальних акцій.

Проєкт відбувся за підтримки Українського культурного фонду.