7.08.2024, 12:48
«Трубадур», «Воєнний Реквієм», «Марна пересторога», «Сюїта в білому» та багато іншого. Чого чекати від 157-го театрального сезону?
«Трубадур», «Воєнний Реквієм», «Марна пересторога», «Варіації Доніцетті» та багато іншого. Чого чекати від 157-го театрального сезону?
10 серпня Національна опери України відкриє новий сезон українською класикою – оперою «Наталка Полтавка» Миколи Лисенка у музично-сценічній версії Мирослава Скорика та Анатолія Соловʼяненка.
24 серпня заплановано великий концерт з нагоди Дня Незалежності  України. У першому відділі глядачі побачать театралізовану постановку сцени «Запорізька Січ» з опери Миколи Лисенка «Тарас Бульба», у другому – найвідоміші фрагменти світової оперної та балетної  класики.
 
Яким буде 157-й сезон на головній київській сцені та що побачать наші іноземні глядачі – розповідає художній керівник опери Анатолій Соловʼяненко.
 
«Почну з гастролей, адже вони стартуватимуть майже одночасно із початком роботи в Києві.

У вересні балетна трупа театру візьме участь у Нью-Йоркському фестивалі балету, де представить нещодавню прем’єру – балет «Елегія воєнного часу» у постановці Олексія Ратманського на музику Валентина Сильвестрова.

У жовтні танцівники гастролюватимуть містами східного узбережжя США, де заплановано 20 концертів нашого колективу.

Оперна трупа візьме участь в мистецьких подіях, присвячених ювілею висадки військ антигітлерівської коаліції у Нормандії, що проходитимуть у Франції, а також представить прем’єру опери Джузеппе Верді «Трубадур» у режисерському прочитанні Віталія Пальчикова. Диригент-постановник – Микола Дядюра, сценографія Марії Левитської, хормейстер – Богдан Пліш.

Протягом листопада триватиме підготовка до прем’єри балету «Марна пересторога» – спільного українсько-британського проєкту в хореографії Фредеріка Аштона. Сама премʼєра має відбутися у Національній опері України 12 та 14 грудня 2024 року.

Протягом грудня та січня Національна опера України представить балет «Снігова королева» у Театрі на Єлісейських полях (Париж), а також гастролюватиме в Японії з балетом «Жізель» та Девʼятою симфонією Л. В. Бетховена.

22 січня 2025 року, з нагоди Дня Соборності України, маємо наміри продовжити започаткований минулого року проєкт «Мистецтво єднає Україну» за участю провідних солістів опери та балету з усіх театрів держави.

У лютому в колаборації з Посольством Великої Британії в Україні розпочнеться робота над масштабним твором Бенжаміна Бріттена – «Воєнним Реквіємом», виконання якого ми приурочимо до 3-ої річниці повномасштабної війни.

У березні запланований другий тур нашого американського турне – 20 концертів балетної трупи театру містами західного узбережжя США.

Квітень буде присвячено підготовці нової балетної постановки з робочою назвою «Варіації Доніцетті» (хореографія  Джорджа Баланчина). Премʼєра очікується у травні.  До репертуару театру також повернеться балет «Сюїта в білому».

У травні оперна трупа візьме участь у міжнародному оперному фестивалі в Польщі, де представить оперу Джузеппе Верді «Макбет» у постановці італійського режисера Італо Нунціати.

Завершуючи розповідь, я вкотре дякую від імені усього нашого колективу нашим захисникам за можливість вільно творити і працювати, за впевненість, що стануть реальністю і наші віддалені плани.

Серед них – опери «Конотопська відьма» за мотивами однойменного літературного твору (над музикою зараз працює композитор Олександр Родін) і «Казки Гофмана». Про постановку наразі ведемо перемовини з режисером Іваном Уривським. Прем’єра має гарні шанси відбутися наприкінці цього або на початку наступного, 158-го сезону».

 

На фото Олександри Злуніциної - Анатолій Соловʼяненко.