14.01.2016, 12:43
У День Соборності України: опера "Ярослав Мудрий" Г. Майбороди
У День Соборності України: опера "Ярослав Мудрий" Г. Майбороди
22 січня Національна опера України відзначатиме День Соборності нашої держави.
На шанувальників національного мистецтва чекає чи не наймасштабніша постановка останніх років - опера Георгія Майбороди «Ярослав Мудрий». Виставу, створену за однойменною драматичною поемою Івана Кочерги, оновили у 2007-му силами творчої групи у складі режисера Анатолія Солов’яненка, диригента Миколи Дядюри, сценографів Тадея та Михайла Риндзаків, хормейстера Льва Венедиктова, балетмейстера Аніко Рехвіашвілі, художника костюмів Наталі Кучері.
«Це монументальний, орієнтований на ідею національної єдності твір, котрий оспівує героїчне минуле Русі, однак його проблематика сьогодні особливо на часі. Це одна з найскладніших опер в українському репертуарі. Її можна порівняти хіба що з "Богданом Хмельницьким" та "Борисом Годуновим". Задіяна майже вся трупа театру», – розповідає  Анатолій Солов’яненко.
Головні партії виконають Сергій Магера (Ярослав Мудрий, великий князь Київський), Вікторія Ченська (Інгігерда, його дружина), Лілія Гревцова (Єлизавета, їх дочка), Петро Приймак (Гаральд, витязь Норвезький), Валентин Дитюк (Журейко, муляр), Анжеліна Швачка (Джемма, дівчина з Сицилії) та багато інших солістів театру.
 
 
Великий князь Ярослав – могутній державний діяч, людина багатого внутрішнього світу, сповнена великих поривань у творенні могутньої держави. Народ назвав його Мудрим за діяння, які наповнили життя східного слов’янства новими якостями: країна  об'єднувалася, багатіла, швидко переймала кращі набутки тогочасної християнської цивілізації.
У п'ятницю, 22 січня ми матимемо можливість оцінити особистість Ярослава, подивитися на ті далекі події під кутом новітньої історії України та головне – ще раз відчути силу свого роду та необхідність єднання.
 
Квитки продаються у касах театру (вул. Володимирська, 50).
 
На фото В. Давиденка – сцена з опери "Ярослав Мудрий".