28.04.2015, 15:54
«Від серця до серця».
"Від серця до серця"
Солісти Національної опери України – пораненим бійцям антитерористичної операції, які лікуються в Головному військово-клінічному госпіталі.
В продовження мистецьких акцій, ініційованих Віце-прем’єр-міністром- Міністром культури України В’ячеславом Кириленком, артисти Національної опери України виступили у клубі госпіталю Міністерства оборони України з великим гала-концертом.
Майстерно і натхненно сформувала програму з хореографічних і вокальних номерів заслужена артистка України Тетяна Андреєва. Своє мистецтво пораненим бійцям АТО представили провідні солісти Національної опери України народний артист України Ігор Борко, заслужена артистка України Христина Шишпор, Ольга Матушенко, Анастасія Шевченко, заслужена артистка України Такіта Сінобу та молоді артисти Сергій Кривоконь, Оксана Гуляєва, Марія Ткаленко, Ярослав Ткачук, Ксенія Іваненко, Олексій Коваленко, Наталя Іщенко.
Перед концертом з привітальним словом звернулася до поранених та медичного персоналу госпіталю працівник літературно-видавничого відділу Лариса Тарасенко. Вона подякувала бійцям за те, що боронять свободу нашої країни, побажала здоров`я і запевнила: театр радо прийматиме усіх воїнів АТО на виставах Національної опери України.
Почався концерт з енергійного балетного номеру - па-де-де з балету «Корсар» А. Адана, який одразу запалив публіку яскравими емоціями. Бійці підтримували артистів оплесками та вигуками «Браво!». Хлопці не приховували задоволення і від чудового виступу Ольги Матушенко з піснями «Ніч яка місячна» та «Києве мій». А «Танго» А. П'яццоли у виконанні артистів балету ще більше підняло емоційний градус глядачів. Христина Шишпор подарувала військовим елегантний сучасний танець, а комедійний хореографічний номер «Сіртакі» у виконанні Тетяни Андрєєвої і Володимира Чуприна викликав неабияке пожвавлення загалу. Тож концерт постійно переривався оваціями та захопленими вигуками «Браво! Молодці!». Особливо потішила глядачів восьмирічна виконавиця Марфа Ткаленко. Дівчинка з балетної родини, незважаючи на зовсім юний вік, невтомно вибивала ритм кастаньєтами, як справжня пристрасна іспанка. Її палкий виступ продовжили дорослі артисти – на сцені вирував іспанський танок з балету «Дон Кіхот» Л. Мінкуса. Високу планку класики представила Анастасія Шевченко. Її витончений «Вмираючий лебідь» К. Сен-Санса у багатьох викликав сльози.
Завершився півторагодинний концерт виступом народного артиста Ігоря Борка, який виконав неаполітанську пісню «Мама». Виконавець промовив до бійців: «Щиро вклоняюся за ваш подвиг, мужність і патріотизм», та побажав усім миру і перемоги. Завершив концерт запальним гопаком Ярослав Ткачук – публіка стоячи супроводжувала його виступ ритмічними оплесками.
Від імені госпіталю подяку артистам висловив полковник Геннадій Перов. Він розповів, що співпраця госпіталю з артистами триває вже понад сто років, адже в Київській військово-фельдшерській школі при госпіталі навчався Михайло Донець, який згодом став відомим оперним співаком-басом і неодноразово виступав для поранених.
Тож Національна опера продовжує славну традицію благодійних концертів, започатковану ще століття тому. І тепер бійці теж потребують підтримки артистів, бо мистецтво лікує і тіло, і душу. Тільки за рік проведення АТО через руки лікарів ГВМКЦ пройшло понад 5 тисяч постраждалих бійців. У відповідь Ігор Борко заспівав «Многая літа», яку хором підтримали усі учасники концерту і зробили спільне фото на згадку. Після концерту працівники госпіталю зізналися: жодного разу благодійний концерт не збирав стільки глядачів. А артисти ділилися враженнями: працювали з особливим натхненням, адже бачили очі тих, хто ризикуючи своїм життям відстоює свободу, цілісність і незалежність нашої держави.
Фото В. Давиденка.
Більше світлин з концерту на нашій сторінці у facebook: http://www.facebook.com/operakiev