9.10.2018, 16:25
Відійшла у вічність відома українська балерина і педагог Варвара Потапова
відійшла у вічність відома українська балерина і педагог Варвара Потапова

Із сумом сповіщаємо, що 8 жовтня на 86 році життя відійшла у вічність відома українська балерина і педагог, заслужена артистка України Варвара Михайлівна Потапова.                  

Її яскраве і багатогранне мистецьке життя, опромінене талантом і натхненням, стало взірцевим у хореографічному мистецтві, якому вона віддала сімдесят років життя, понад двадцять з яких - як провідна солістка, згодом як педагог-репетитор нашого театру, викладач Київського, Лейпцігського (Німеччина), Каїрського (Єгипет) хореографічних училищ.

Балет завжди залишався стихією її життя, тим безмежним у творчому вимірі світом, де вона в академічно довершеному класичному танці розкривала велику красу поезії і вічних почуттів, самовідданості, глибини людських переживань. Вистави за її участю завжди перетворювалися у свято для глядачів, особливо коли вона виконувала партії Мавки («Лісова пісня» М. Скорульського), Лілеї (однойм. балет К. Данькевича), Джульєтти і Попелюшки («Ромео і Джульєтта», однойм. балет С. Прокоф’єва), Сванільди («Коппелія» Л. Деліба), Ширін («Легенда про любов» А. Меликова).

Варвара Потапова була серед тих, хто першими доносив красу українського хореографічного мистецтва у європейський і не тільки, мистецький простір як лауреат Всесвітнього фестивалю молоді та студентів (Берлін, 1951), а згодом як постійний учасник тріумфальних гастролях київського балету у Франції, США, Італії, Бельгії, Англії, Канаді, Японії, Єгипті, Португалії, Індії та інших країнах.

Як видатний майстер балетної сцени Варвара Михайлівна Потапова залишила яскравий слід і як виконавець, і як педагог, передавши свій досвід численному загалу балетних виконавців,  які під її талановитою творчою опікою опановували найскладніші партії класичного репертуару,  готувалися до складних міжнародних конкурсів, з яких привозили найвищі мистецькі нагороди.

Минатимуть роки, десятиліття, але ім’я славетної балерини, яке тісно вплелося в українське хореографічне мистецтво, залишатиметься в серцях тих, хто працював разом з нею, кому випало щастя бачити її на сцені.

                                                 

  Колектив театру

 

Про час і місце прощання ми повідомимо пізніше.