26.04.2023, 21:23
Відійшов у вічність артист симфонічного оркестру, відомий український виконавець на ударних інструментах, композитор, педагог Сергій Хмельов
Відійшов у вічність артист симфонічного оркестру, відомий український виконавець на ударних інструментах, композитор, педагог Сергій Хмельов
З глибоким сумом сповіщаємо, що 26 квітня 2023 року на 66 році життя відійшов у вічність артист симфонічного оркестру, відомий український виконавець на ударних інструментах, композитор, педагог Сергій Хмельов.
 
Закінчив оркестровий факультет Київської консерваторії ім. П. Чайковського (1982; кл. В. Колокольникова). Перш ніж був прийнятий до симфонічного оркестру нашого театру, пройшов цікавий творчий шлях: ще будучи блискучим студентом з великим музичним обдарованням він став лауреатом Всеукраїнського конкурсу (Донецьк, 1979, І премія), Всесоюзного конкурсу (Таллінн, 1980,  ІІІ премія), а згодом і Міжнародного конкурсу джазового виконавства «Голосієве – 88» (Київ, 1988, Гран-прі). У 1979–83 був артистом джаз-рокової групи «Крок» (Київ), 1983–85 – ВІА «Красные маки» (Москва), 1985–87 – Державного симфонічного оркестру УРСР.
 
Від 1987 і до останнього дня С. Хмельов був артистом (концертмейстером групи ударних інструментів) оркестру Національної опери України. В його творчому доробку – практично весь оперно-балетний і симфонічний репертуар оркестру. Артист брав участь у підготовці всіх прем’єр, які з’явилися в нашому репертуарі під час його роботи, своєю натхненною грою збагачував виконавську палітру кожної вистави, в якій  був зайнятий. У його репертуарі були яскраві соло у виставах «Тарас Бульба» М. Лисенка, «Золотий обруч» Б. Лятошинського, «Ярослав Мудрий» Г. Майбороди, «Борис Годунов» М. Мусоргського, «Князь Ігор» О. Бородіна, «Ромео і Джульєтта» С. Прокоф’єва, «Спартак» А. Хачатуряна, творах «Дзвони» С. Рахманінова, «Олександр Невський» С. Прокоф’єва та інші.
 
Був невтомним пропагандистом класичної і сучасної інструментальної музики, брав участь у філармонічних концертних програмах як соліст-виконавець на найрізноманітніших ударних інструментах у складі камерних ансамблів і  симфонічних  оркестрів. Долучився до відновлення дзвонарства Софії Київської (1988), очолював ансамбль «Київські дзвонарі». У 1989–95 роках С. Хмельов поєднував  творчу роботу в театрі з викладацькою діяльністю у Київській консерваторії ім. П. Чайковського.
 
Він запам’ятається і як автор творів і аранжувань для ударних інструментів. С. Хмельов залишив  численні записи: вийшло майже 30 CD із творами у його виконанні. Гідно презентував своє мистецтво в Україні та за  кордоном.  Був незмінним учасником майже всіх зарубіжних гастрольних поїздок  оперного і балетного колективів нашого театру в Німеччині, Франції, Іспанії, Італії, Швейцарії, Данії, Японії, Єгипті, Аргентині, Польщі та інших країнах. Саме в Польщі й зупинилося серце артиста…
 
Завершилось земне життя і яскрава творча біографія прекрасного музиканта і митця, ім’я якого назавжди збережеться в серцях колег, друзів, рідних.
 
Світла пам’ять і царство небесне!