20.01.2021, 16:42
Відійшов у вічність мистецтвознавець, культурно-громадський діяч, завідувач інформаційно-видавничого відділу театру Василь Туркевич
Відійшов у вічність  мистецтвознавець, культурно-громадський діяч, завідувач інформаційно-видавничого відділу театру Василь Туркевич
 
Із глибоким сумом сповіщаємо, що 19 січня 2021 року на 72 році життя відійшов у вічність Василь Дмитрович ТУРКЕВИЧ - прекрасна людина і митець, заслужений діяч мистецтв України, лауреат премії імені І.Огієнка, письменник, лібретист, мистецтвознавець, журналіст, культурно-громадський діяч, завідувач інформаційно-видавничого відділу Національної опери України.
 
Василь Дмитрович народився 18 квітня 1949 року в селі Росоховата на Вінниччині. Закінчив факультет журналістики Київського університету імені Т. Шевченка.
Працював у журналі «Театрально-концертний Київ», численних мистецьких та періодичних виданнях.
Із 1999 року – викладач, доцент Національного університету театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого.
Працював головним редактором «Українського церковно-історичного журналу», заступником головного редактора «Україна дипломатична». Був співзасновником журналу «Пам’ять століть».
Автор лібрето опери «Бояриня» В. Кирейка, балетів «Русалонька» О. Костіна, «Володар Борисфену» Є. Станковича (у співавторстві) та інших.
Здійснив численні редакції перекладів лібрето опер, поставлених на сцені Національної опери України.
Автор багатьох видань, нарисів та публікацій про історію театру, його митців. Співупорядник енциклопедії «Національна опера України».
 
Василь Дмитрович очолював інформаційно-видавничий відділ Національної опери понад 30 років, виявивши себе досвідченим, мудрим керівником, який користувався шаною і повагою підлеглих, колективу театру.
Він був привітним і щирим, з відкритим серцем до людей, сповненим ідей, задумів. Василь Дмитрович по-справжньому любив театральне мистецтво. Нам не вистачатиме його енергії та добра.
 
Світла пам’ять про нього збережеться в серцях всіх, хто його знав, кому випало щастя працювати поруч із ним. Висловлюємо глибоке співчуття рідним та близьким покійного.