23.11.2021, 11:22
Відійшов у вічність видатний диригент і педагог, народний артист України, професор Аллін Григорович Власенко
Відійшов у вічність видатний диригент і педагог, народний артист України, професор Аллін Григорович ВЛАСЕНКО

З глибоким сумом сповіщаємо, що 23 листопада 2021 року на 84-му році життя відійшов у вічність видатний диригент і педагог, народний артист України, професор Аллін Григорович ВЛАСЕНКО.

Його життя можна назвати щирим служінням високому мистецтву музики й театру. 65 років за диригентським пультом загалом! А симфонічним оркестром Національної опери України Аллін Григорович диригував 50 років! У його творчому доробку – понад півсотні назв оперних і балетних вистав, чимало з яких він очолив як постановник.  

А. Власенко закінчив Харківську консерваторію (1961; клас кларнета О. Козлова) та аспірантуру при Київській консерваторії (1966; клас диригування М. Канерштейна). 1966–71 – диригент Державного симфонічного оркестру УРСР, від 1971 – диригент Національної опери України, від 1980 – диригент, водночас 1994–98 – головний диригент і художній керівник симфонічного оркестру Харківської філармонії. Від 1965 – викладач Київської консерваторії ім. П. Чайковського, від 1992 – Київського музичного училища ім. Р. Глієра.

На сцені Національної опери України А. Власенко здійснив постановки балетів «Сильфіда» Х. Левенсхольда (1980), «Марна пересторога» Л. Герольда (1982), «Баядерка» (1985) і «Пахіта» (1990) Л. Мінкуса,  «Лускунчик» П. Чайковського (1986), «Різдвяна ніч» Є. Станковича (1992), «Лісова пісня» М. Скорульського (1994), «Майстер і Маргарита» (2007). Він був диригентом більшості балетних вистав, а також багатьох опер: «Наталка Полтавка» М. Лисенка, «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського, «Ярослав Мудрий» Г. Майбороди, «Абесалом і Етері» З. Паліашвілі, «Фауст» Ш. Гуно, «Травіата» Дж. Верді, «Аскольдова могила» О. Верстовського, «Севільський цирульник» Дж. Россіні.

Здійснив 160 фондових записів на Українському радіо, на платівки, відеодиски. Виступав і як симфонічний диригент з обширним репертуаром, серед якого і першопрочитання творів української класики: Симфоній № 4 та № 5 В. Кирейка, Симфонії № 5 М. Дремлюги.

Аллін Григорович Власенко належав до плеяди відданих сцені митців, прагнув високих творчих ідеалів і спрямовував до них своїх учнів. Його ім’я та творчий набуток залишаться в історії Національної опери України зокрема й всієї української музичної культури загалом.

Він був блискучим диригентом і не менш талановитим педагогом. Серце Алліна Власенка було завжди відкрите мистецтву і людям. Пам’ять про видатного музиканта і педагога будемо берегти у наших серцях.

                                                                             

Друзі, колеги

Про час прощання буде повідомлено додатково