4.12.2022, 16:02
Відійшов у вічність видатний український диригент Володимир Кожухар
Відійшов у вічність видатний український диригент Володимир Кожухар

З глибоким сумом сповіщаємо, що 3 грудня 2022 на 82 році життя відійшов у вічність видатний український диригент і педагог, професор, народний артист України Володимир Маркович Кожухар.

 

Ця втрата відгукнеться в серцях багатьох людей, котрі люблять музику, знаються на симфонічному, оперному і балетному виконавстві, якому Маестро присвятив свою натхненну і яскраву творчість, віддав все своє життя.

 

З творчістю Володимира Кожухаря пов’язані яскраві творчі здобутки Національного симфонічного оркестру України, Київського муніципального академічного театру опери та балету для дітей та юнацтва, та особливо – Національної опери України, якій він служив протягом чотирьох десятиліть, був головним диригентом симфонічного оркестру театру у 1989–2012 рр.

 

Оперні та балетні інтерпретації, здійснені ним на нашій сцені, засвідчили про великий талант і високий професіоналізм, досконалу диригентську майстерність, унікальність прочитання партитур композиторів-класиків і особливу чутливість до першопрочитань. Мало хто із сучасних диригентів так чудово відчував і розумів стилістику кожного музичного твору. Вмів розкрити в усій глибині і обширі задум композитора, встановлюючи магічну єдність між оркестром і виконавцями та дбаючи, щоб кожна вистава звучала як прем’єра, несла відчуття причетності слухача до високого мистецтва, духовних скарбів різних епох і народів.

 

У творчому доробку В. М. Кожухаря більше п’ятдесяти опер та балетів, серед яких такі визначні твори як «Тарас Бульба» М. Лисенка, «Золотий обруч» Б. Лятошинського, «Аїда», «Набукко», «Макбет», «Бал-маскарад» Дж. Верді, «Турандот» Дж. Пуччіні, «Лоенгрін» Р. Вагнера, «Джоконда» А. Понкіеллі, «Любовний напій» Г. Доніцетті, «Ромео і Джульєтта», «Фауст» Ш. Гуно, «Кармен» Ж. Бізе, «Попелюшка» Дж. Россіні, «Сюїта в білому» Е. Лало, «Фантастична симфонія» Г. Берліоза, «Ніч перед Різдвом», «Вікінги» Є. Станковича, «Корсар» А. Адана, «За двома зайцями» Ю. Шевченка та багато інших.

А щодо симфонічних творів, концертних програм – то їх просто не полічити! Він докладав великих зусиль, щоб українські любителі музики отримали можливість ознайомитися із творами, які ніколи не йшли на київській сцені, даруючи безмежну радість дотичності до перлин світової культурної спадщини.

Важко переоцінити особистий внесок Володимира Кожухаря у те, щоб українське оперно-балетне виконавство стало набутком не тільки нашої держави, а й було інтегроване у світовий музичний процес, про що засвідчує показ здійснених ним вистав у Німеччині, Франції, Швейцарії, Данії, Японії, Австрії, Польщі, Греції, Угорщині, Іспанії, Італії та інших країнах, де талант диригента здобув найвищу оцінку світової музичної критики, а відтак сприяв розбудові позитивного іміджу України як держави з великими мистецькими традиціями і досягненнями в галузі музичної культури.

Недарма Володимира Кожухаря було удостоєно високої нагороди уряду Італійської республіки – орденом «Зірка Солідарності» за великий особистий творчий внесок у втілення класичного італійського оперного мистецтва і зближення великих культур – української та італійської.

 

Свою творчу діяльність В. М. Кожухар успішно поєднував з педагогічною: від 1993 року викладав у Національній музичній академії ім. П. Чайковського, яку і сам у свій час закінчив у класі оперно-симфонічного диригування М. Канерштейна. Три десятиліття натхненно передавав таїни інтерпретації музичних творів новим поколінням диригентів, багато з яких нині прославляють ім’я свого Вчителя по всій планеті.

 

Завершився земний шлях прекрасного митця, який віддав свій потужний талант мистецтву.

Ім’я Володимира Кожухаря назавжди збережеться в серцях тих, хто працював і спілкувався з великим Митцем і могутньою особистістю.

 

Царство небесне і вічна світла пам’ять!