10.10.2014, 11:35
Володимир Малахов та його «Пері»
Володимир Малахов та його «Пері»

Двоактний романтичний балет «Пері» Фрідріха Бургмюллера, котрий уперше був поставлений у Паризькій опері у 1843 році, невдовзі може прикрасити репертуар Національної опери України. Поставить його Володимир Малахов – «танцівник століття», «балетний бог», як називають його європейські критики. Йому, уродженцю Кривого Рогу, судилося танцювати практично на всіх престижних сценах світу, завоювавши беззаперечну любов публіки, керувати відомими трупами та створювати балети, як успішному постановнику.
«Пері», який не сходив з російських сцен усе XIX сторіччя, був повністю втрачений, не збереглося жодного його фрагмента. Чотири роки тому Малахов, тоді художній керівник Берлінського державного балету, буквально вигадав цю постановку наново, спираючись лише на партитуру, рецензії, старовинні гравюри і лібрето.
Історію про те, як принц Ахмет, закохавшись в чарівну діву світла, знехтував своїм гаремом і поплатився за це життям, придумав Теофіль Готьє. За два роки до появи "Пері" він разом з балетними співавторами створив «Жізель». Це було у ту саму епоху, коли кохання до вигаданої істоти здавалося митцям та публіці значно романтичнішим, ніж звичайні земні почуття.
Однак тяжіння до романтики, незважаючи на моду на хореографію XXI сторіччя, не чуже сучасному глядачеві. «Пері», відновлена Малаховим, стала головним  хітом берлінського балетного репертуару.
Нині Володимир Малахов очолює як Artistic Adviser (інтендант) трупу Тokyo Ballet. Не зважаючи на велику зайнятість у роботі з цим уславленим колективом і численні запрошення на постановки в багатьох театрах світу, маестро разом з художнім керівником балету Національної опери України Аніко Рехвіашвілі приступили до розробки алгоритмів і послідовності підготовчого та постановочного процесів.
Світло рампи Національної опери України балет побачить наступного року.

На фото Nobuhiko Hikiji - Володимир Малахов

Читайте також:
Офіційний сайт Володимира Малахова: www.malakhov.com
та  http://www.nbs.or.jp/english/contents/news/2014-will-mark-the-50th-anniv...

Сторінка Національної опери України у facebook: http://www.facebook.com/operakiev