24.01.2012, 16:17
З електронним квитком до театру
Квитки в українські театри можна  купити через Інтернет.

Цей експеримент триватиме напередодні Чемпіонату з футболу Євро-2012. Про це повідомив міністр культури України Михайло Кулиняк. А генеральний директор столичного театру імені Франка Михайло Захаревич пообіцяв, що вартість квитків не зміниться.
​​Квитки в театри, які мають статус національних, можна буде придбати через Інтернет з першого лютого 2012 року. А через пів року ця практика, ймовірно, пошириться на усі українські театри.  Михайло Кулиняк підкреслив, що система електронних квитків давно вже працює у багатьох європейських країнах.

«Я думаю, що театри самі захочуть розмістити цю систему в себе. Перші півроку буде йти паралельна робота як старої системи, так і нової, щоб і люди, і театри відчули корисність цієї системи чи некорисність. Потім, я думаю, воно піде, люди зрозуміють, що це, дійсно, добра і хороша система, перейде і на циркову галузь, і на решту закладів. Адже у нас буде Євро-2012. Щоб всі абсолютно мали доступ, в першу чергу, через Інтернет до будь-яких квитків, до будь-яких заходів, які проводяться у містах, які будуть приймати Євро», – зауважив Михайло Кулиняк.
Квитки 130-ти українських театрів будуть у єдиній базі.

Проблема паперових квитків у тому, що вони можуть бути лише в одному місці: або у касі, або на порталі, який продає квитки, тобто в розповсюджувача. Таким чином компанії, які продають паперові квитки через Інтернет, мають певні квоти: іноді не можна купити поруч 4 місця, скаржаться експерти. Електронна ж система передбачає створення єдиної бази, де можна буде побачити всі непродані квитки будь-якого українського театру, а їх в Україні 130. Саме тому система електронних квитків конче необхідна, запевняє генеральний директор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

«Наприклад, я отримую багато дзвінків із рідного Запоріжжя, щоб комусь купити квиток до Національної опери. Я це роблю. Купую квитки, вони приїжджають, беруть ці квитки та йдуть в Національну оперу. Тепер нікуди їздити не треба. Тобто, шлях до європейської реалізації квитків уже апробований і ми пішли цим шляхом. Це додасть певних зручностей глядачам, – говорить Михайло Захаревич. Оскільки не у всіх глядачів є доступ до Інтернету та не всі мають принтери – паралельно буде працювати каса театру».

Інтернет і принтер будуть потрібні.

Система електронних квитків дуже проста і спрямована на додаткові зручності для глядачів, наголошує керівник інформаційного блоку Міністерства культури України Олег Хавич. Він додає, що сидячи вдома біля комп’ютера можна надрукувати повноцінний квиток.

«Це буде система, яка дозволяє роздрукувати собі на домашньому принтері цей квиток з відповідним ступенем цифрового захисту, штрих-кодів тощо, який буде зафіксований в єдиній базі даних і при вході зчитувач, турнікет, до якого людина просто піднесе квиток і пройде, наприклад, як ми проходимо в метро», – розповів Олег Хавич.
Купити квиток в театр через Інтернет можна буде на сайті самого театру або ж у його партнерів. Зокрема, детальна інформація про місця продажу буде розміщена на веб-порталі «Культура України» – це додатковий сайт Міністерства культури. Оплата може здійснюватися як кредитною карткою, так і в касі готівкою.