6.06.2017, 13:38
"За двома зайцями". Прем’єра у Національній опері України!
"За двома зайцями". Прем’єра у Національній опері України!
Г о л о х в о с т и й. Рикомендуюсь вам: Свирид Петрович Галахвастов.
Н а с т я. Мені здається, що ми десь стрічались.
Г о л о х в о с т и й. Нічаво нєту вдивительного — міня знаєт увесь Київ чисто.
 
М. Старицький, "За двома зайцями"

 

Балетмейстер-постановник Віктор Литвинов, у чиєму творчому доробку, окрім шедеврів світової балетної класики, вже десять балетів на музику українських авторів. Диригент-постановник – Володимир Кожухар – напевне, один з найтитулованіших і визнаних диригентів сучасності.  Композитор, який співпрацював, практично з усіма, без перебільшення, київськими театрами (за що отримав вже 8 престижних «Київських пекторалей») Юрій Шевченко. Автор ідеї та лібрето ─ балерина Тетяна Андреєва. Художник-графік, сценограф, режисер театру і кіно, лауреат понад 50 нагород у галузі мистецтва Сергій Маслобойщиков. Живописець, театральна художниця Ганна Іпатьєва, географія робіт якої охоплює простір від Німеччини до Македонії. Ця потужна творча команда об′єдналася заради створення балету за мотивами п’єси Михайла Старицького "За двома зайцями".
Вистава має усі шанси стати своєрідною "візитною карткою" української столиці так само, як літературне першоджерело чи його надзвичайно популярна екранізація (реж. - Віктор Іванов, 1961 р. - прим. ред.). Адже неповторною аурою старовинного Подолу, де "на дальній горі видко Київ", безумовно надихалися автори цієї "дуже сумної комедії".
Саме так позначає жанр майбутньої вистави балетмейстер-постановник. "Це як у житті, де нам постійно доводиться вибирати і зазвичай нічого смішного у цьому нема, ─ каже Віктор Литвинов, ─ але від безперервності цього процесу наше буття іноді перетворюється на "смішну театральщину". Зате є про що згадати. Ось, наприклад, нашому Голохвастому точно є".
Можливо саме тому сценографія майбутньої вистави являтиме собою старовинну розбиту театральну сцену? "Через цей кін проростатимуть мальви, – дещо відкриває завісу художник-постановник Сергій Маслобойщиков, –  вони проростатимуть також через всі предмети що з'являються у виставі, через все розвалене і неживе, створюючи знайомий київський краєвид".
"Колорит і атмосфера Києва. Канва наших "Зайців" тільки здається простою й навіть примітивною, а починаєш в неї занурюватися і розумієш: усе це може й так, але розказати  про "промотаного цилюрника" та його пригоди мовою симфонічної музики - дуже творче завдання, ─ вторить Маслобойщикову Юрій Шевченко, ─ Я, наприклад, місяці зо три вагався - використовувати відому пісеньку Голохвастого і компанії  "В нєбє канарєєчка літає... ". Звичайно,  зухвалі куплети я не просто процитував. "Погрався" з мелодією, але глядач її безумовно впізнає. Буде ще багато знайомих пісень, народних мотивів, але кумедно "перекручених".
Змалювати міщанський світ з його нестримним бажанням "з грязі  в князі", а саме так схематично описують ідею п'єси - надто просто. Зізнаюся, ─ каже Шевченко, ─ я мав справу із значно складнішою трактовкою."
Дещо складніше, ніж "комедія із міщанського побиту з співами і танцями", датована XIX сторіччям, побачить глядач і у вбранні артистів. Стьобані ватники, дивні кожухи, а ще - неймовірні принти, аплікації та мереживо. Костюми для «Зайців», що створює Ганна Іпатьєва, важко умістити у будь-які рамки. Тим більше, що надихається Ганна творчістю Марії Приймаченко та сучасного українського художника Владислава Шерешевського. Ось, наприклад,  Проня мінятиме наряди 5 разів. І не лише тому, що молодша Сірко відвідує Школу бальних танців, та й взагалі вона – прима. А тому, що у цьому балеті танцюватимуть не тільки люди, а й їхні думки, мрії та емоції.
А ще у ньому з'являться ті, кого не спіймати, якщо поженешся за обома одночасно. Хто вони – ці Містичні зайці – з упевненістю не можуть відповісти навіть творці вистави. Блудливі духи, небесні істоти, пристрасті, що роздирають нас зсередини або аlter ego  - вирішувати глядачеві.
29 та 30 червня на перших прем’єрних показах у Національній опері України.  
 
Ярослава Барінова
 
Квитки продаються у касах театру (вул. Володимирська, 50).
 
Звертаємо Вашу увагу!
Резерв квитків стає неможливим за 48 годин до початку вистави.
Онлайн-продаж припиняється за добу до початку вистави.