11.04.2019, 14:44
Зупинилося серце соліста Національної опери України, видатного українського співака Івана Пономаренка
Зупинилося серце соліста Національної опери України, видатного українського співака Івана Пономаренка
З глибоким сумом повідомляємо, що 11 квітня 2019 р. зупинилося серце соліста Національної опери України, видатного українського співака, народного артиста України Івана Пономаренка.
 
Українське музичне мистецтво втратило великого співака, з ім’ям якого пов’язана одна із найяскравіших сторінок сучасного оперного виконавства, людину, яка своє життя, серце і талант віддала служінню мистецтву. Створені ним на сценах Національної опери України, Одеської опери, а також у багатьох найповажніших оперних театрах світу образи позначалися вокальною і сценічною довершеністю, чарували неповторним тембром голосу співака, його вмінням передати найтонші нюанси партії і ввійшли до золотої скарбниці українського оперного виконавства.
 
Співак Божою милістю, Іван Пономаренко досягнув мистецьких вершин, продовживши і збагативши традиції української оперної школи. Його бездоганне у вокальному і артистичному виразах виконання партій у вітчизняному і світовому класичному репертуарі позначалося талантом і натхненністю, психологізмом і  артистизмом. Його глибокий оксамитовий баритон зачаровував, а в численних записах продовжуватиме чарувати своєю силою і красою, внутрішньою наповненістю і неповторною тембральністю.
 
У доробку митця – понад тридцять партій у класичному і сучасному репертуарі. Більшість із них за своєю емоційною напругою і технічною складністю є вершинами вокально-сценічного мистецтва: Мазепа, Євгеній Онєгін, Дон Жуан в однойменних операх П. Чайковського, В.-А. Моцарта, Грязной у «Царевій нареченій» М. Римського-Корсакова, Щелкалов у «Борисі Годунові» М. Мусоргського, Скарпіа в опері «Тоска» Дж. Пуччіні,  Альфіо у «Сільській честі» П. Масканьї, найскладніші і найдраматичніші партії вердіївського репертуару: Жермон, Ріголетто, Набукко, Амонасро, Ренато в київських та зарубіжних постановках опер «Ріголетто», «Набукко», «Аїда», «Бал-маскарад».
 
Виконавську кар’єру Іван Вікторович поєднав з викладанням у Національній музичній академії України ім. П. Чайковського, в Одеській консерваторії ім. А. Нежданової, щоб передавати свій безцінний досвід майбутнім співакам. Його студенти з гордістю називатимуть себе учнями Івана Пономаренка, співака, який полишив яскравий і незабутній слід в історії українського оперного мистецтва.
 
«Поки є голос – буду співати», – казав в інтерв’ю Іван Вікторович. Сьогодні йому виповнилося 74 роки, і цей день народження став останнім днем життя прекрасного співака. Пам’ять про нього назавжди залишиться у серцях його шанувальників.
Друзі, колеги, шанувальники   
 
 
Прощання відбудеться 13 квітня у фойє театру о 10-30. О 12-00 – відспівування в Іллінській церкві,  вулиця Почайнинська, 2