20.04.2018, 14:31
Нова стара казка. Національна опера України поновлює балет "Буратіно"
Нова стара казка. Національна опера України поновлює балет "Буратіно"
Національна опера України розширює репертуар для юних глядачів.
У театрі поновлюють балет Юрія Шевченка "Буратіно". Ця світла і весела історія за мотивами казки Олексія Толстого не йшла на сцені театру майже одинадцять років, тож нині сприйматиметься глядачами як прем'єра - вважає балетмейстер-постановник Віктор Литвинов.
"Цей балет - про нові пригоди добре знайомого дерев’яного бешкетника. Диво, але симпатяга з довжелезним носом виявляється здатним не тільки на хуліганські витівки, а й на справжні вчинки і почуття" - розповідає Литвинов.
За сюжетом, уся дія зосереджена в театрі, де директором є Карабас Барабас, а мрійник-Тато Карло працює майстром з виготовлення й ремонту ляльок. Разом з Буратіно та Мальвіною, які тікають від своїх переслідувачів, глядачі потрапляють до бутафорської майстерні, костюмерної, спостерігають за уроком балету і репетиціями.
"Така собі реальність у казці, чи театр у театрі - з ляльками, які більше схожі на справжніх акторів. Ми навмисне відмовилися від деяких персонажів і пов’язаних з ними сюжетних ліній, а добро у нашій історії перемагає зло не шляхом відплати, а завдяки чарівним перетворенням, - пояснює Віктор Литвинов, - Класична хореографія поєднується із сучасними елементами балету, й часто-густо межує із справжнім трюкацтвом. З балетмейстерською версією абсолютно гармоніює сценографічне рішення вистави. Художник-постановник Наталя Кучеря тонко відчула міру казковості і театральності сюжету. Щодо музичного матеріалу, то можна з упевненістю стверджувати, що перший великий балет володаря восьми "Київських Пекторалей", композитора Юрія Шевченка, вийшов живим, невимушеним і різнобарвним. Зокрема, дорослим глядачам музика час від часу підкидає жартівливі сюрпризи".
Керуватиме ними (як і усією складною, детально інструментованою партитурою) Маестро Герман Макаренко, для якого одинадцять років тому цей балет став дебютом у якості диригента-постановника.
Автори вистави сподіваються, що "Буратіно" буде цікавим для сімейного перегляду й задоволення від казки отримають не лише діти. Жартуючи, Віктор Литвинов розшифровує це так: "казка для дітей, а також  для тих, хто ніколи не подорослішає й навіть для тих, хто вже впав у дитинство".
Тож, обирайте для себе глядацьку категорію й приходьте на перший показ оновленого балету у неділю, 20 травня.
 
 
Балет "Буратіно"
Неділя, 20 травня, 12.00.
Квитки продаються у касах театру (вул. Володимирська, 50).
 
Звертаємо Вашу увагу!
Резерв квитків стає неможливим за 48 годин до початку вистави.
Онлайн-продаж припиняється за добу до початку вистави.
 
На фото - фрагмент ескізу декорацій до вистави "Буратіно"